M MER ELLER MINDRE
Petra Backström
Rabén & Sjögren, 2016
ISBN: 978-91-29-69713-1

Recensent: Andrea Zackrisson

M-mer-eller-mindreMaj är 19 år och tycker om när saker logiska och lättkategoriserade. Alltså tvärtemot från vad kärlek är. På kort tid har Maj lyckats trassla in sig i fyra kärlekshistorier samtidigt. Det är exet som hon fortfarande träffar ibland för att ligga med. Det är stalkern som inte fattar att hon inte är intresserad. Sedan har hon bästa kompisens pappa som stöter på henne. Och så är det den där killen som hon inte vet om hon bör falla för.

Hur Maj än försöker reda ut tillvaron blir det bara värre. För att lösa situationen uppfinner hon ett känsloexperiment. Hur vore det att helt enkelt testa att bara gå på känsla ett tag och se vad som händer?

Maj är en ung kvinna med för mycket fritid som blir försörjd av sina föräldrar och inte behövt ta tag i sitt liv efter gymnasiet. Hon verkar trivas med tillvaron och stressar inte inför det faktum att hon har noll framtidsplaner. Men samtidigt har hon ingen tro på framtiden, hon lever endast här och nu. Hon flyter runt i en tillvaro som kretsar runt människorna hon känner och umgås med. I ett liv som är uppbyggt på relationer letar Maj bekräftelse hos män hon möter.

Jag tror många unga vuxna som lämnat gymnasiet bakom sig och plötsligt förväntas skapa sin egen mening med livet kan känna igen sig i den initiativlösa sinnesstämning som Maj befinner sig i. Det här är en intelligent och genomtänkt ungdomsroman med energi i språket och en huvudkaraktär som är en stark personlighet och lätt att relatera till. M mer eller mindre känns levande och äkta. Jag blir glad när jag läser sådana här ungdomsböcker, som på riktigt speglar ungdomars liv.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Om att våga bli vuxen
Taggar:                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *