SENOR PEREGRINO
Cecilia Samartin
Bazar förlag, 2011
ISBN: 9789170282614
(Tarnished Beauty)
Recensent: Andrea Zackrisson

Senor_PeregrinoI en fattig mexikansk by växer Jamilet upp. Hon är en sällsynt vacker flicka, men under kläderna bär hon ett stort, eldrött födelsemärke som sträcker sig från nacken ner till mitten av låren. Hon föddes med det, och hembyn kallar alla det för djävulsmärket. Efter att hennes mamma går bort reser Jamilet till Los Angeles, USA för att skapa sig en chans till ett bättre liv. Där finns det jobb och ingen känner till märket hon bär.

Med falska papper får hon jobb på ett mentalsjukhus. Hennes enda uppgift är att ta hand om patienten på våning fem, señor Peregrino. En udda och mystisk herre, som kräver att Jamilet lyssnar på hans historia, i utbyte mot att han inte avslöjar hennes illegala vistelse. När Señor Peregrino tar henne tillbaka till sin ungdom, då han påbörjade sin pilgrimsvandring till det legendariska Santiago de Compostela förändras allt.

Detta är en fin, välskriven roman som jag inte kunde låta bli att sträckläsa. Den har två intressanta storyns i sig. För det första Jamilets öde och hennes resa från att vara föraktad i sin hemby till att skapa sig ett helt nytt liv i LA. För det andra señor Peregrinos berättelse om hur han som ung fann kärleken. Så romanen bjuder både på en verklighetsskildring av hur människor från andra länder är villiga att riskera allt för chansen att få jobb och en bättre livskvalitet i USA, och om hur kärleken kan vara för evigt om man inte mister tron på den.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Om att leva på gränsen mellan fantasi och verklighet
Taggar:                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *