PLOMMONTRÄDET
Ellen Marie Wiseman
Massolit förlag, 2013
ISBN: 978-91-87135-54-5
(The Plum Tree, 2012)

Recensent: Andrea Zackrisson

Plommontradet

Sjuttonåriga Christine drömmer, som flickor i hennes ålder brukar göra, om att lämna den lilla hemstaden och upptäcka världen. Hon kommer från en fattig tysk familj och vill uppleva hela den värld hon vet finns utanför stadens gränser. Och hon vill uppleva den tillsammans med sin älskade Isaac Bauerman, sonen i den rika judiska familj där hon arbetar som tjänsteflicka.

När andra världskriget och det stora kaoset bryter ut hamnar Christine, Isaac och deras familjer mitt i det. Snart befinner de sig i en verklighet där lagar och regler förbjuder dem att vara tillsammans. Christine kommer att möta Gestapos vrede och genomgå Dachaus plågor för mannen hon älskar.

Jag har läst många historiska romaner som utspelar sig under andra världskriget, men det är få som faktiskt verkligen lyckas förmedla de känslor som människorna mitt i kriget upplevde. Den här boken skildrar vardagen för de som genomled kriget på hemmaplan. Det blir verkligt och kommer nära. Rädslan, hungern, oron. Jag förstår inte hur någon kan överleva ett krig och sedan kunna bygga upp ett liv på nytt. Det mänskliga psyket är fantastiskt.

Om andra världskrigets vardag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *