Midnattssol är tredje delen om systrarna Stiernfors, Frida Skybäcks historiska romaner om kvinnors liv under 1800-talet. Boken knyter ihop serien bra.

Midnattssol av Frida Skybäck. Historiska media, 2018.

På gården Rosenlund vilar ett fridfullt lugn. Cecilia bor där tillfälligt tillsammans med sin son och styvdotter, båda födda utom äktenskap, eftersom hennes mans beteende gör det ohållbart att bo på Apelgården. I Lund kämpar Elisabeth för ensamma mödrar och deras barn, som inte är välkomna till den nyöppnade barnstugan. Yngsta systern Amelie lever ett glamoröst liv som nygift med greve Carl Piper. Men så bryts lugnet. Cecilia tvingas tillbaka till Apelgården efter ett oväntat besked. Amelies liv ställs på ända när en oväntad gäst rör upp i hennes bekväma tillvaro.

Bra skildring av 1800-talets kamp för kvinnors rättigheter 

Systrarna Stiernfors ställs inför flera motgångar och utmaningar i den sista delen i Skybäcks serie. Det är intressant läsning som ger en bild av hur det var att vara kvinna för tvåhundra år sedan. Böckerna skildrar 1800-talets kvinnokamp och tiden då kvinnor började arbeta organiserat för att förbättra sina livsvillkor. Jag tycker Skybäck skildrar den här tiden bra, då kvinnor ville göra något mer med sina liv än att ”bara” ta hand om hem och barn.

SPOILERVARNING: Det jag har svårt med i den tredje och sista boken är hur Skybäck verkar känna sig tvungen att ge varje syster ett lyckligt slut. Men trots att slutet blir nästan sliskigt perfekt håller Midnattssol, precis som de tidigare böckerna i serien, hög klass och den knyter i hop trilogin bra.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Om 1800-talets kvinnokamp: Midnattssol
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *