ÖDESGUDINNAN PÅ SALONG D’AMOUR
Anna Jansson
Norstedts, 2014
ISBN: 978-91-1-305802-3

Recensent: Marika Mandrean

Odesgudinnan_pa_Salong_dAmour

På Salong d’Amour är frisören Angelikas första prioritet inte att klippa hår, det är att spinna ihop livstrådar och hjälpa kunderna att hitta kärleken. Hon är stolt över alla de par hon lyckats sammanföra. Själv har hon gått igenom sin beskärda del av motgångar i livet, men är nu på rätt väg. Det enda som saknas i hennes liv är kärlek, efter att ha förlorat sin make för många år sedan.

Plötsligt börjar dock Angelikas eget liv gå på högvarv: hon möter en mystisk man som hon faller handlöst för vid första ögonkastet, hennes hus och identitet blir kapat. Vem är mannen som vägrar låta henne veta sitt namn? Och har han något att göra med den ekonomiska svindel hon utsätts för?

I Ödesgudinnan på Salong d’Amour bygger Anna Jansson upp en atmosfär av mysigt småstadsliv i Visby där alla känner alla men det okända ändå finns som en obehaglig fara i periferin. Dagens problem där människor upptäcker att främlingar köpt deras hus, som aldrig bjudit in till försäljning, och den komplicerade administration det leder till, ger historien en modern touch.

Anna Janssons Visby är befolkat av absurda människor vilket ger en komisk klang till berättelsen. Deras absurditet kommer av att helt vanliga karaktärsdrag som vi varje dag möter hos andra och ser i oss själva har skruvats upp med 100 %.

Ödesgudinnan på Salong d’Amour är Anna Janssons första roman efter en hel räcka deckare. Av tre skäl tänker jag inte uttala mig om i vilken mån författaren lyckats med omställningen. För det första blir det tröttsamt med detta fokus så fort deckarförfattare byter genre. För det andra säger det en del om den nedlåtenhet som finns hos kulturskribenter med flera i relationen deckare kontra övrig skönlitteratur. Och för det tredje har jag enbart läst en av Anna Janssons tidigare böcker och det var många år sedan.

Ödesgudinnan startar i ett snabbt tempo och den atmosfär som eftersöks sätts redan på de första sidorna. Sedan blir det lite stiltje. Som läsare tror man att man vet exakt hur det ska gå. Men sedan blir det liv i boken igen och den förutsägbarhet jag trodde mig se visade sig felaktig. Dock har jag problem med de klichéer om den stora kärleken som avslutar boken. Även om det är gjort för att få fram en poäng eller parodiera ligger det överdramatiserade sättet historien berättas på den i fatet.

Med detta sagt hade jag ändå stort nöje av att läsa Ödesgudinnan; jag gillar persongalleriet, jag gillar miljön, jag gillar de galna äventyren och jag gillar den omtanke om andra som genomsyrar boken. Detta är lättsam underhållning som får oss att skratta åt karaktärsdrag vi kan känna igen.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Ödesgudinnan på Salong d’Amour

2 reaktion på “Ödesgudinnan på Salong d’Amour

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *