UNION STREET
av Pat Barker
ISBN: 978-0860682837

Recensent: Marika Mandrean

Union-streetAlla städer har den, gatan eller stadsdelen där människorna varje månad för en kamp för att få det att gå ihop. Där de mindre bemedlade bor. Pat Barker väljer i Union Street att berätta om livsödena för ett antal personer som bor på en sådan gata, i en industristad i norra England.

Vi möter Alice, som gammal och sjuk sparar av socialbidraget för att kunna få en fin begravning. Elvaåriga Kellys mamma tillbringar kvällarna på puben och bryr sig inte om var Kelly håller hus eller om hon får någon mat. Kelly, som är mer rädd för att vara ensam hemma än för att vara ute på de mörka gatorna, är utan tillsyn. Och en mörk kväll i en övergiven del av staden blir hon våldtagen. Kelly får därför ytterligare en svårighet att överkomma.

Lisa har två barn och är gravid med sitt tredje. Hon är så utmattad att hon inte vet vad hon ska ta sig till och lever i rädsla för sitt eget raseri. Tonåriga Joanne å andra sidan har hela livet framför sig. Men när hon blir gravid ser hon möjligheterna tas ifrån henne. Allt hon vill är nu att få känna sig trygg.

Detta är några av de personer Pat Barker på en samtidigt direkt och symbolisk prosa tecknar i Union Street. Det är inte ofta dessa människor får komma till tals. De människor som kämpar mot fattigdomen, smutsen, våldet som så många gånger kommer från egna familjemedlemmar och där alkoholen är trösten för den våldsamme och skräcken för offret.

Idag publiceras så många böcker att de har kort livslängd, tid då de är syns i skyltfönster och media. Kvalitet, läsvärdhet och ämnets aktualitet har dock inget med detta att göra. Union Street publicerades 1982 och har sedan dess hela tiden kommit i nyupplagor. Den räknas som en modern klassiker i Storbritannien.

Jag vill likna den med våra svenska arbetarförfattares, framför allt med Moa Martinssons som beskrev kvinnornas slit. En annan bok som dyker upp i mitt minne är Frank McCourts Ängeln på sjunde trappsteget, vilken beskrev den plågsamma, smutsiga misär som fattigdom är. Och som även tog upp den ständigt närvarande alkoholen som förstörde livet ytterligare för dessa fattiga familjer.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Öden på Union Street
Taggar:                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *