BJÖRNSTAD
av Fredrik Backman

Piratförlaget, 2016
ISBN: 978-91-642-0496-7

Recensent: Marika Mandrean

bjornstad-inbFredrik Backmans nya bok är så bra och så viktig att den borde bli obligatorisk läsning i grundskolan.

Björnstad – en stad långt ifrån civilisationen, en stad där butikerna på affärsgatan står tomma och övergivna, en stad som desperat kämpar för sin överlevnad. Vad kan frälsa dem? Allt hopp läggs på juniorlaget i ishockey. Om dessa 17-åriga pojkar kan vinna finalen finns chansen att ett hockeygymnasium läggs i Björnstad, och med det kanske tillväxten kommer.

Plötsligt hotas detta framtidshopp genom att ett brott begås. Björnstads invånare står inför ett val. De kan antingen låta rättvisan styra. Eller så kan de skriva om verkligheten och göra förövare till offer för att uppnå sin framtidsdröm om ett Björnstad med köpcenter och tillgång till cappuccino i varje hörn.

Fredrik Backman slog igenom med dunder och brak med En man som heter Ove. Vi har sedan dess vant oss vid hans feelgoodromaner som hanterar svåra ämnen med värme, humor och en lösning grundad på människors omtanke om varandra.

Senaste romanen Björnstad är tematiskt en fortsättning på hans tidigare Britt-Marie var här. Glesbygdens problem och idrotten som sammanhållande faktor står i fokus. Men Björnstad är en allvarligare bok, humorn är borta för att få oss som läser att inse vilka val vi omedvetet gör varje dag, och vad dessa val innebär.

Jag sträckläste Björnstad även om jag ibland drog mig för att plocka upp boken. Varför fanns det ett motstånd hos mig? Helt enkelt eftersom den tar upp frågeställningar som är svåra, händelser vi inte vill ska ske. Men om man läser tidningar, är en del av samhället, så vet man att det Backman hanterar i boken händer varje dag.

Just därför är Björnstad så viktig. Backman höjer en röst för de problem vi kanske ojar oss över men där vi ändå tenderar att falla tillbaka i gamla stereotyper den dag det händer någon nära oss. Det är därför jag tycker Björnstad ska bli en obligatorisk del av skolans läsning i de högre klasserna på mellanstadiet eller lägre på högstadiet.

Författarmässigt upprepar Backman med jämna mellanrum ett antal meningar som är grunden till vad han vill föra fram. Det är som mantran för honom. Kanske hade några av dessa kunnat skalas bort, men eftersom berättarstilen i övrigt är så snabb och driven gör det mig inget.

Jag läser boken i samma veva som dokumentärserien Resten av Sverige börjar gå på SVT. Jag rekommenderar även den till de som är intresserade av vad som händer utanför storstadsregionerna. För mer fakta om gruppmentalitet och situationer där lojalitet blir något negativt kan man lära mycket av Resan från mörkrets hjärta av Eva-Lotta Hultén.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Nytt och bra av författaren bakom Ove
Taggar:                                             

2 reaktion på “Nytt och bra av författaren bakom Ove

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *