Vi blev skräckslagna av den rysliga stämningen i Garnethill-trilogin och chockade av det ojämlika samhälle som beskrevs i böckerna om journalisten Paddy. Nu är Denise Mina tillbaka med en bok som bygger på ett verkligt rättsfall om en seriemördare.

Långt fall av Denise Mina. Forum bokförlag, 2017.

I Långt fall möter vi den plumpe affärsmannen William Watt som vill kunna frottera sig med de inflytelserika i Glasgow. Men skandalen är ett faktum. Hans familj har kallblodigt mördats i sina sängar och han är den ende polisen misstänker för morden.

När sexualförbrytaren och fängelsekunden Peter Manuel kontaktar William och säger att han vet vem den verklige mördaren är nappar därför William. Han påbörjar en egen mordundersökning och chockar Glasgows undre värld genom att ge sig ut på en hejdundrande pubrunda med Manuel som tar det omaka paret till ställen ingen respekterad Glasgowbo vill synas.

William Watt håller dock fast vid målet, att rentvå sig själv. Men kan han lita på vad Peter Manuel säger? Manuel är en lögnare med sina egna mål och de två försöker nu utmanövrera varandra.

Sanning och lögn i Glasgow

Som läsare slås jag av några saker:

  • Vad är egentligen sanning och vad är lögn? Kan man lita på någon i denna gruvliga historia om en dömd seriemördare?
  • Denise Mina måste verkligen älska Glasgow. I alla böcker jag läst av henne är själva staden en huvudperson precis som karaktärerna är det. Vi har både mött nutidens Glasgow och här i Långt fall det rökiga, sotiga, smutsiga Glasgow som det var innan rucklen revs och dagens moderna, trendiga stad växte fram. Eftersom jag själv varit i Glasgow många gånger är det extra roligt att läsa om karaktärernas färder genom stan, och följa med på kartan. Om och om igen tänker jag ”men där har jag ju varit!”
  • Minas storhet ligger i den stämning av fara, osäkerhet, misstänksamhet och skräck som hon lyckas skapa. Allra mest framträdde det i Garnethillböckerna men jag kommer inte att glömma Watts och Manuels irrfärder i nattens Glasgow i denna bok. En natt som överskuggas av en hotfull stämning och där hotet verkar komma från många olika håll.

Långt fall är inte den allra bästa av Denise Minas böcker, men den har många kvaliteter och är väl värd att läsa.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Nytt från Denise Mina
Taggar:                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *