Sedan succén med Livet efter dig har vi fått njuta av att Jojo Moyes övriga böcker en efter en översätts till svenska. Senast ut är Toner i natten, en bok som både påminner och skiljer sig från Moyes andra böcker.

Toner i natten (org. Night Music) av Jojo Moyes. Printz publishing, 2016.

Isabel är en känslig konstnärssjäl som har kunnat ignorera livets realiteter genom att hennes man tagit hand om dem åt henne. Men när han plötsligt dör och det uppdagas att familjen står på ruinens brant blir hon ensam om att se till att hon och hennes två barn har tak över huvudet och mat på bordet. När Isabel plötsligt ärver ett storslaget hus på landet hoppas hon att familjen ska kunna komma över sin sorg i en ny miljö. Huset är dock nedgånget och måste brådskande renoveras och moderniseras. Grannen Matt erbjuder sig att ta hand om renoveringen. Men har Matt rent mjöl i påsen? Medan Isabel och barnen kämpar för att bygga upp sitt liv efter alla förändringar verkar huset falla ihop över dem. Kan Isabel lämna sin musikaliska drömvärld och svetsa samman familjen i det kaos som uppstår?

Uppbyggd som en såpopera

Toner i natten har alla ingredienser som en såpopera har: intriger, död, missunnsamhet, sex, dolda agendor, otrohet och goda naiva människor som ska hantera detta. I såpoperor är det ofta ett familjeföretag eller sjukhus som är den primära skådeplatsen. I denna bok utspelas istället berättelsen i huset som är hem för Isabels familj samtidigt som det är en byggarbetsplats. Precis som i en såpopera kastas många människor med olika agendor och sidohandlingar in i mixen. För min del anser jag att Moyes tar med personer som inte behövs för handlingen. Det blir uppsplittrat även om författaren på ett bra sätt knyter samman trådarna.

Saknar humorn från Moyes tidigare böcker

Något som jag saknar är den humor genomsyrade Livet efter dig och Arvet efter dig. Toner i natten är ett melodram. Visserligen underhållande och med lyckligt slut, men långt ifrån den nivå Moyes nådde i böckerna om Lou Clark och Will Traynor.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Nyöversatt av författaren bakom Livet efter dig
Taggar:                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *