I Bara du av Ninni Schulman hamnar vi i en kärlekshistoria som utvecklas till en rysare. När det är så svårt att hitta den där person som passar en att dejtingappar blivit big business är det svårt att inte grabba tag i det som bjuds när det verkar rätt. Men när något verkar för bra för att vara sant så är det nog det.

Bara du av Ninni Schulman. Forum bokförlag, 2018.

Iris letar efter kärleken men sökandet har gett henne några riktiga smällar. Hon swipar på Tinder och går ut med vännerna. Jobbet som frilansare är kreativt och fritt, men utan en fast lön att räkna med varje månad tär det också på henne.

Pål har valt att ändra sitt liv i grunden efter att ha förlorat sin fru. Nu jobbar han som spärrvakt i tunnelbanan.

När Iris och Påls vägar korsas är det för första gången så lätt. De förstår varandra, båda är genuint intresserade och vågar visa det. Förhållandet djupnar fort och de avskärmar sig från världen, precis som alla nykära gör.

Men med tiden börjar tvivlen komma. Är deras beroende av varandra sunt? Bygger deras förtroende för varandra på lögner?

Snart blir det en katt- och råttalek på liv och död. Men vem är god och vem är ond?

För tankarna till Gone girl och Kvinnan på tåget

Bara du är upplagd så att vi omväxlande följer händelseförloppet ur Iris respektive Påls perspektiv. Det är en psykologisk thriller där man som läsare inte vet vad som är sant och falskt, verklighet och dröm och vems perspektiv som innehåller sanningen.

Tydliga influenser är de stora succéerna Gone girl och Kvinna på tåg. Bara du kommer inte upp i samma nivå som dessa men jag tycker om plotten.

Det som drar ner omdömet är dialogen som tar upp en stor del av sidorna. Den flyter på bra och ger en bild av hur relationen mellan Iris och Pål byggs upp för att sedan braka ihop. Men den är banal.

Miljön är Stockholm, det Stockholm de unga och drivna lever i, med utekvällar och nätverkande. Detta kan säkert vara ett plus för en viss åldersgrupp eller de med drömmar om att leva denna typ av liv. Det är dock långt ifrån något jag eftersträvar vilket gör det svårt för mig att identifiera mig med, och sympatisera, med karaktärerna.

Som läsare förlorar man ändå aldrig nyfikenheten på vad det är som egentligen pågår.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Ny svensk psykologisk thriller
Taggar:                                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *