Den 28 juli 1914 inleddes första världskriget då Österrike-Ungern förklarade krig mot Serbien. I söndags var det alltså exakt hundra år sedan första världskriget startade, och för att minnas kriget ger flera förlag ut facklitteratur i år. Här är de som jag tycker verkar mest intressanta.

19141914 – Vägen till första världskriget av Peter Olausson. Ges ut av Forum bokförlag.
Första världskriget hade inte en enda, isolerad och enkel orsak. Det hade en rad orsaker, som sedan 1800-talet utvecklats, delats upp, korsats, förstärkt och försvagat varandra. Denna bok beskriver de mångfasetterade orsakerna till världens viktigaste krig, den värld som utgjorde dess förutsättning och de ledare, generaler och diplomater som fick det att inträffa.

Peter Olausson har tidigare gett ut böckerna Faktoider och Tredje rikets myt.

Historien_om_vastfrontenHistorien om Västfronten – I spåren av första världskriget av Nils Fabiansson. Ges ut av Norstedts.

En modern, svenska skildring i ord och bild av kriget i skyttegravarna. En skildring av Första världskriget av en svensk för moderna svenskar. I den okonventionella Historien om Västfronten skildrar författaren striderna i skyttegravarna, livet bakom fronten och det följande samhällstraumat med utgångspunkt från de platser där historien verkligen ägt rum. Med kamera och anteckningsblock, och med historikerns kunskap och arkeologens blick, har han under många år dokumenterat spåren av kriget och minnena av dessa platsers historia längs hela västfronten, från Engelska kanalen till Schweiz. 

Fasornas_krigFasornas krig – helvetet i skyttegravarna under första världskriget av John Ellis. Ges ut av Lind & co.
Beskriver villkoren i första världskrigets skyttegravar – striderna, de dagliga rutinerna och den ständigt pågående kampen att för mannarna hitta en mening som fick dem att uthärda den olidliga ledan och det ständigt närvarande dödshotet. Den visar hur rutiner och regler växte fram och skapade någon form av ordning och mening i kaoset. Det alla där var eniga om var att de levde på tröskeln till helvetet. Boken ger en unik inblick i vad den vanliga soldaten i verkligheten upplevde.

Forsta_varldskrigetFörsta världskriget av Marco Smedberg. Ges ut av Historiska media.

Detta är ett svenskt översiktsverk som beskriver hela händelseförloppet. Författaren Marco Smedberg är pansarofficer, redaktör på tidskriften Militär Historia samt författare till flera böcker om krigskonstens utveckling. I Första världskriget skildrar han de krafter som ledde fram till skotten i Sarajevo i juni 1914. Beskrivningar av det militära förloppet blandas med gripande ögonvittnesskildringar som tar oss hela vägen fram till vapenstilleståndet i november 1918. 

Forsta_varldskriget_i_bilderFörsta världskriget i bilder. Ges ut av Historiska media.
Med 300 bilder berättas historien om det europeiska storkriget, varav flera är unika och aldrig har visats i bokform tidigare. Genom fotografier beskrivs hela krigets förlopp från juli 1914 fram till krigsslutet i november 1918. Den rika och varierade mängden bilder visar militär utrustning, klassiska skyttegravar, slagfält och krigsskådeplatser men även porträttbilder av kända politiker och kulturpersonligheter.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Ny facklitteratur om första världskriget

6 reaktion på “Ny facklitteratur om första världskriget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *