Det är något nervkittlande som gör gamla gudasagor väldigt spännande att läsa. Oavsett vilken del av världen man ser till, är de gamla skapelseberättelserna och historierna om gudar, hjältar, jättar och andra väsen fyllda av äventyr.

Asa-Tors hammare av Ebbe Schön. Hjalmarson & Högberg bokförlag, 2008.

Den senaste tiden har jag friskat upp minnet och läst en del om detta. Till att börja med Asa-Tors hammare: gudar och jättar i tro och tradition av Ebbe Schön.

Asar, jättar och Ragnarök

Litteraturvetaren och folklivsforskaren Ebbe Schön har också skrivit böcker varav många handlar om myter och sägner. I Asa-Tors hammare utgår han i första delen från Snorres Edda och Den poetiska Eddan. Här har historier som tidigare muntligen gått vidare skrivits ner och kanske broderats ut.

Vi möter de gamla Asagudarna: den vise Oden, åskguden Tor, Loke som ställer till med elände, och många andra. Många berättelser handlar om gudarnas samröre med jättarna och våldet som då alltid ligger på lur. Intressanta är historierna om världens uppbyggnad och dess undergång i Ragnarök.

Bokens andra del handlar om hur den nordiska asareligionen levt kvar i folksägner på 1800- och början av 1900-talet. Schön pekar på det som blivit kvar och hur det förändrats gentemot Snorres nedskrivna historia.

Jag hajar till när jag läser en berättelse om en person som på 1900-talet säger sig ha hört Tor jaga över himlen. Och det visar sig vara i närheten av mitt hem!

Vår historia: spännande och motbjudande

Vi har alla hört berättelser om den gudatro som en gång fanns i Norden. För min del fick Asa-Tors hammare minnesfragment av dessa att falla på plats och jag fick en helhetsbild.

Boken är rikt illustrerad med både målningar och foton av gamla föremål, vilket är positivt. Den är dock inte alltid lättläst. Schön har med källor och visar på diskrepanser mellan olika källor vilket kan stanna upp historien.

Min slutsats är ändå att jag mer än väl fick ut det jag sökte: berättelser om asatron vilka är spännande, ibland motbjudande men också en del av vårt historiska arv.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Nordisk mytologi
Taggar:                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *