När jag bodde utomlands fanns inte begreppet Nordic noir än. Men med tanke på alla franska och flamländska översättningar av skandinaviska böcker jag stötte på i bokhandeln så var det redan då ”a force to be reckoned with”. Och visst kände jag mig stolt när jag såg Henning Mankells böcker skyltfönstren. Samma typ av stolthet som man som svensk känner när vi lyckats få någon medalj i OS.

Efter succén med Stieg Larssons Milennium-trilogi står det skandinaviska deckarundret nu på sin topp. I London har Nordicana gått av stapeln i februari, ett event ägnat åt ”Nordic Crime and Culture”. Bakom detta finns Arrow Films, en distributör av film och TV-serier som även har ett varumärke kallat Nordic Noir.

Nu är vi svenskar alltså inte bara kända för ABBA, välfärdssystemet och Ikea utan även för gruvliga mordhistorier!

Bild: Universal Publishing Production Music
Bild: Universal Publishing Production Music

Det är intressant att medan vi skandinaver är förtjusta i de typiskt brittiska ”trevliga” mordhistorierna som utspelas i pittoreska omgivningar a la Midsomer Murders, går alltså de mycket mörkare och i många fall brutala skandinaviska deckarna hem i Storbritannien.

Bland de svenska författare i genren som rönt framgångar utomlands räknas författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöö som föregångare. De skrev tillsammans tio deckare om polisen Martin Beck som i sin tur har lett till otaliga filmer med bl a Gösta Ekman och Peter Haber i huvudrollen.

Böckerna om Beck skrev på 1960- och 1970-talen och är barn av sin tid, d v s de är samhällskritiska och politiska. Mycket har förändrats sedan dess men grundfrågeställningarna de belyser är fortfarande aktuella.

Enligt Arne Dahl i en krönika i Aftonbladet är det stora arvet Sjöwall/Wahlöö lämnat till dagens deckarförfattare att de förändrade scenen; från naiva pusseldeckare av Agatha Christie-typ till dessa samhällskritiska polisromaner som visar livets och människornas smutsigare sidor och som tar upp t ex terrorism, diskriminering och vapenfrågan.

Henning Mankell är författaren med stort politiskt engagemang som uttalat sig i frågor från Vietnamkriget till Sydafrikas tidigare apartheidsystem. Detta är dock inte det jag först tänker på i samband med hans romanfigur Kurt Wallander.

Jag ser för mitt inre öga Rolf Lassgård där han rör sig runt i vackra Ystad och efter en lång dags arbete modstulet åker till snabbmatshaket trots att han vet att han borde leva sundare. Jag ser nu fram emot att se vad britterna gjort i sina TV-filmer med den karismatiske Kenneth Branagh i huvudrollen.

Vi har nu diskuterat de tidiga svenska deckarundren och ser en gemensam nämnare i det sociala engagemanget. I nästa inlägg kommer vi att gå vidare och se på annat som är gemensamt för det som ingår i Nordic noir.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Nordic noir – det skandinaviska deckarundret

En reaktion på “Nordic noir – det skandinaviska deckarundret

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *