jag-ar-inte-rabiat-jag-ater-pizzaJournalisten Niklas Orrenius har en bra höst. Det har precis annonserats att han blivit nominerad till inte bara ett utan två prestigefyllda priser i mediesverige.

I Stora Journalistprisets kategori Årets Röst är han nominerad med motiveringen ”för att han som outtröttlig reporter och med fulländad stilistik undersöker och dokumenterar vår tids svåraste frågor”.

I Augustprisets kategori Årets svenska fackbok är han nominerad för Skotten i Köpenhamn. Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser. I motiveringen anges ”genom en skarpsynt analys av ett samhälles svårigheter att leva upp till sina ideal urskiljs blinda fläckar i den svenska demokratin”.

Själv läste jag precis Orrenius Jag är inte rabiat. Jag äter pizza. Denna bok består av en samling av journalistens artiklar om Sverigedemokraterna, skrivna på 00-talet. Visst är boken daterad, vi har haft två riksdagsval sedan boken utkom och sitter med facit i hand om att partiet gjorde en dundrande succé i senaste valet och sedan dess kämpar för möjligheten att påverka under tiden som Sverige i övrigt förfasar sig.

Trots att tid förflutit är det ändå mycket intressant att läsa om partiets uppkomst, förändring och porträtten över ledande partimedlemmar. Jag lär mig mycket och kan sätta in saken i sitt sammanhang.

Orrenius skriver också om det dilemma han känt där hans ansvar som journalist ställts emot hans personliga inställning till partiets åsikter. Den grundläggande frågan om den sanering som ibland uppkommer när medias politiska korrekthet ställs emot folkets demokratiska vilja, även när denna vilja leder till något ont mot vissa grupper, blir tydlig. Detta är extra aktuellt nu när vi vet att Donald Trump valts till USAs nästa president, och världen återigen förfasar sig och känner en stark oro inför framtiden.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Nomineringarna haglar över Niklas Orrenius

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *