Den amerikanska södern har alltid fascinerat mig: dess historia, kulturen, klimatet, maten. Det var i sydstaterna som slaveriet var tillåtet och rasismen har länge levt kvar. Ända in på 1950-talet var färgade personer hänvisade till ”de svartas” del av bussen, de var tvungna att sitta på vissa bänkar, det fanns skilda toaletter för vita och färgade. De svarta arbetade för de vita, och om någon färgad person skulle röra sig utanför de tydliga rollerna så kunde konsekvensen vara lika med döden.

Det är denna sorts frågor som Kathryn Stockett skriver om i Niceville, en bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig och som jag vet att jag kommer att läsa om, flera gånger. Handlingen utspelar sig i Jackson, Mississippi år 1963. Societetsflickan Skeeter har återvänt hem efter att ha avslutat sina universitetsstudier och mot sin vilja faller hon tillbaka i gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men hon har förändrats och hon vill mer med sitt liv än så: hon drömmer om att bil författare och får så småningom ett jobb på lokaltidningen.

Genom sitt arbete får hon kontakt med den svarta hemhjälpen Aibileen, som har förlorat sin ende son och uppfostrat och älskat sjutton vita barn. Tillsammans med Minny, en annan svart städhjälp, bestämmer sig Skeeter och Aibileen att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats, men också om deras drömmar, hopp och längtan. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för alltid.

Jag älskar de starka kvinnokaraktärerna i boken, Aibileen och Minny har hunsats i hela sitt liv, skött vita kvinnors hem och uppfostrat deras barn. De sliter för att ge deras egna barn mat på bordet, samtidigt som de lever i ständig skräck som de vitas hatbrott utgör. Tanken på att människor faktiskt systematiskt behandlades på det vis som skildras i boken (och att det till viss del fortfarande händer idag) är hisnande. Aibileen och Minny riskerar sina familjers och sina egna liv genom att skriva boken, men de vet också att deras mod kan förändra det samhälle som de lever i.

Detta är en mycket läsvärd bok med ett starkt budskap, starka karaktärer och fängslande historia.

Niceville av Kathryn Stockett

3 reaktion på “Niceville av Kathryn Stockett

 • 01/03/2012 kl. 21:22
  Permalänk

  Jag trodde att det här bara skulle vara en tråkig bok som ”alla” gillade. Men den är ju helt underbar, har köpt den till massa vänner och rekomenderar den till alla. Dock tyckte jag att filmen var lite lång och inte riktigt visade samma som boken, men så är det ju alltid.

  Svar
  • 02/03/2012 kl. 11:45
   Permalänk

   Ja, visst är den fantastisk! Det kommer vara en bok som jag kommer att tvinga mina vänner att läsa 😉

   Svar
 • 08/03/2012 kl. 20:04
  Permalänk

  Håller helt med, en jättebra bok! Lite som en historielektion.

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *