DU
Caroline Kepnes
Forum bokförlag, 2015
ISBN: 9789137143385
(You, 2015)

Recensent: Andrea Zackrisson

DuNär Beck kliver in i bokhandeln vet hon inte om att hennes liv plötsligt tagit en ny vändning. Bakom kassan står Joe och han blir direkt besatt av henne, han är förlorad i hennes skönhet och hennes charmiga personlighet. Hon måste bli hans, bara hans. Joe börjar följa efter Beck, spionera när hon träffar andra män, bryta sig in i hennes lägenhet, stjäla hennes telefon och hacka hennes e-post. Han är bered att avröja alla hinder som kan stå i vägen för deras kärlek.

Beck har författarambitioner och arbetar hårt på att upprätthålla sitt sociala nätverk och är till en början inte alls intresserad av Joe. Men han är smart och rolig och börjar inse att han faktiskt skulle kunna vara något för henne. Så när hennes pojkvän plötsligt försvinner kan hon inte motstå Joe och de inleder ett förhållande.

Caroline Kepnes har skrivit en oroande roman om en sjuk människa som lyckas ta sig in i en utsatts kvinnas liv. Jag skulle vilja beskriva huvudpersonen Joe som ett sjukt svin, men att kalla honom svin är egentligen inte ok, han är en allvarligt sjuk människa som behöver hjälp. Författaren ger inte många ledtrådar till varför han har blivit den han har blivit, läsaren får egentligen ingen information om hur hans barndom har varit. Det gör berättelsen lite skev eftersom det då är enkelt att kalla honom just ett svin, när han kanske själv har varit med om något traumatiskt.

Du var inte så nagelbitande spännande som jag hade hoppats på, men det är ändå en roman som är svår att lägga ifrån sig. Det är en olustig berättelse som är skickligt berättad ur huvudkaraktären Joes perspektiv. Läsaren får ta del av storyn ur hans sjuka hjärna, men det är ändå möjligt att förstå de andra karaktärernas agerande och situation. Detta är en nervkittlande roman om människans psyke och hur fel det kan gå när två skruvade personligheter möts. Jag tycker att Caroline Kepnes har lyckats fantastiskt bra, detta är en bok som jag kommer att funder över länge.

Detta skulle vara en bra bok till en bokcirkel då det finns mängder av frågor att diskutera kring den, speciellt kring berättartekniken och karaktärernas agerande.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Nervkittlande thriller om besatthet
Taggar:                                     

2 reaktion på “Nervkittlande thriller om besatthet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *