ROMA
Steven Saylor
Wahlström & Widstrand, 2008
ISBN: 9789146218692

Recensent: Marika Mandrean

RomaUnder min semester hade jag turen att hitta en bok som var så bra att jag önskade att det skulle spöregna, blåsa och vara kallt så att jag inte behövde gå ut och vara aktiv utan med gott samvete stanna inne och läsa! Vilken bok fångade mig så?

Roma av Steven Saylor är en odyssé genom stadens spännande historia och dess mytologi från det Rom bara var en rastplats för salthandlare till kejsar Augustus tid. Historien ges en personlig touch genom att läsaren får följa medlemmar ur två urgamla släkter. Dessa medlemmar är antingen åskådare eller själva deltagare i centrala skeden i stadens historia.

Genom deras ögon möter vi den monstruösa Cacus som enligt legenden mördade och åt dem som kom nära Palatinen, men som slutligen övervanns av Hercules. Vi får se hur det gick till när Roms kungadöme gick under och en republik utropades med Brutus som en av de första konsulerna. Vi är mitt i gallernas plundring av Rom och bröderna Gracchus blodiga och grymma öden då de försöker åstadkomma en mer rättvis fördelning av marken står väldigt klart för oss.

Ska man bara läsa en enda skönlitterär bok om det antika Rom är det Roma man ska läsa! Men den här boken ger mersmak och jag hoppas kunna få tag på uppföljaren Empire som täcker tiden från Augustus till Hadrianus.

Och självklart finns en massa mer boktips om äventyrsromaner som utspelas i Rom här på Bibliophilia. Se gärna de här blogginläggen:

Kejsaren
Blod, sex och galna härskare i Kejsar Claudius Rom
Marius, Sulla och Caesar

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Nedslag i Roms fantastiska historia
Taggar:                                     

En reaktion på “Nedslag i Roms fantastiska historia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *