OCH RUNT MIG FALLER VÄRLDEN
Marit Sahlström
Ordfront förlag, 2015
ISBN: 9789170377990

Recensent: Andrea Zackrisson

Och_runt_mig_faller_varldenHur mycket orkar en människa egentligen gå igenom innan hon helt går sönder eller ger upp? Det är frågan jag ställer mig när jag är halvvägs igenom Och runt mig faller världen. Det är en skildring av det mänskliga psyket och hur vi människor hanterar motgångar och ofattbara tragedier.

Ett är den äldsta av fyra döttrar. Familjen lever ett vanligt liv i en liten by. Barnen leker och på somrarna åker de ut till ön. Men plötsligt, från ingenstans, drabbas Etts systrar en efter en av anorexi och kampen för överlevnad startar. De blir en familj som måste slåss för sina liv och sina kära. Ett står och ser på när hennes yngre systrar bleknar bort, hur hennes föräldrar skuldbeläggs av samhället och av sig själva, hur alla jagar efter räddning. Och på detta följer ytterligare sjukdomar och död. Under åren som följer pausar Ett sitt liv för att ta hand om sin familj.

Och runt mig faller världen är en gripande familjeskildring som inte lämnade mig oberörd. Det är en närgången och intim beskrivning av hur en hel familj påverkas när familjemedlemmar blir sjuka, och hur man mår när den ena tragedin avlöser den andra utan uppehåll. Vad händer med en människa när de hon älskar inte längre vill leva? Och när de som vill leva inte får leva?

Detta är en mycket stark debut. Sahlströms fina språk och berättarteknik gör det möjligt för läsaren att komma Ett och familjen in på skinnet. Hennes skildring av sjukdomsförloppet är detaljrik och ger mig som läsaren en verklig känsla av hur det är att leva med eller i närheten av anorexi.

Jag sträckläste den här boken. Jag tror att de flesta av oss kan identifiera sig med den sorg och smärta som beskrivs. Samtidigt är jag imponerad av den styrka som människor kan uppbåda när de står inför något de inte kan värja sig ifrån, som inte går att stoppa.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

När världen faller
Taggar:                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *