En liten amerikansk stad, människor som känner varandra utan och innan på gott och ont, vänskap och förtroende som går sönder på grund av olika livsstilar, det är handlingen i Katarina Bivalds En dag ska jag lämna allt det här.

En dag ska jag lämna allt det här av Katarina Bivald. Forum bokförlag, 2018.

Som alltid tycker jag om Bivalds historier och hennes berättarperspektiv som gör att det känns som att karaktärerna är ens egna vänner. Hennes grundtema är också tidlöst och intressant. Men kunde inte en redaktör ha gått in och tagit bort onödiga avsnitt?

Stanna och kvar och hjälpa efter döden

Henny är lycklig, hennes ungdomskärlek har kommit tillbaka till hemstaden Pine Creek och de har hittat tillbaka till varandra. Och så, helt plötligt, är hon inte lycklig längre. Hon är död.

Men det verkar inte som att det omtalade ljuset väntar på henne så att hon kan lämna jorden och få frid. Istället flyter hon omkring och ser vad som händer när hennes familj och vänner får reda på att hon är död.

Det hon ser är svårt. Hon ser sorgen och hopplösheten de känner. Både över att hon själv inte finns längre och över andra saker de tampas med i sina liv.

Henny känner att hon inte kan lämna dem ännu, hon måste stanna och hjälpa dem.

Men det blir inte lätt. För saker och ting förvärras. Henny och hennes bästa vän förestår motellet strax utanför staden. För invånarna i Pine Creek är både motellet och de som jobbar där suspekta. Vad pågår det egentligen för osedligheter där? Fientligheten trappas upp och de känslomässiga sår det river upp är djupa.

Vad kan Henny göra för att hennes vänner ska bli lyckliga och Pine Creek få tillbaka sin sammanhållning igen?

Frågor som splittrar

Jag har följt Bivalds författarskap sedan Läsarna i Broken Wheel rekommenderar. Det är en bok jag planerar att läsa om något år när vinterns mörker kommer och man behöver förflyttas till en annan värld. Bivalds feelgood är fyllda av mörker och sorg vilket långsamt förvandlas till ljus och hopp.

I En dag ska jag lämna allt det här är vi åter i en liten amerikansk stad. En stad där livet går sin gilla gång, alla har koll på varandra och kyrkans gemenskap är en grundbult.

Pine Creek får stå som symbol för vad människans behov av att höra till kan göra. När någon tänker annorlunda än gruppen, när någon beter sig annorlunda än gruppen kommer ”vi” och ”dem” tankarna som på posten. I Pine Creek blir splittringen djup och man är beredda att vända sig mot dem som tidigare stått en nära.

I det här fallet är det frågan om homosexualitet som splittrar. När det blir känt att en av invånarna är lesbisk kommer alla sorters reaktioner. De som inte bryr sig, de som kommenterar men inte ändrar sin uppfattning om personen och så de som tar avstånd och bara vill få bort denna person ur staden.

Detta blir så tragiskt i boken eftersom den som tar djupast avstånd och den som är homosexuell har känt varandra i många år, har ett förhållande som är så nära att det kan räknas som fostermamma-barn. Sveket är alltså totalt.

Idag är HBTQ-frågor på tapeten och blir därför ett tacksamt ämne att bygga splittringen på. Vi kan dock utan problem byta ut den frågan till andra för att göra boken tidlös och passa in på fler människor. Tänk till exempel på ensamstående ogifta mödrar förr, människor som bryter mot rådande religiösa inställning och missbruk.

För mig är det viktigaste temat i boken just hur vänskap kan bytas mot rädsla och förakt när två människors ideal och livsstil är annorlunda.

Långrandig

Tyvärr blir boken alltför långrandig. Många delar känns som en transportsträcka som inte behövs eftersom plotten redan är tydlig och dessa sidor inte tillför historien något. Jag hade önskat att en redaktör gått in och strukit obarmhärtigt.

Detta då jag, trots att jag tycker om historien, människorna och staden faktiskt är ganska lättad när jag äntligen når sista sidan. Jag är redo att gå vidare till nya berättelser.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

När vänner blir fiender: En dag ska jag lämna allt det här
Taggar:                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *