RINGENS GÅTA
Elisabet Nemert
Historiska Media, 2014
ISBN: 97891870315

Recensent: Marika Mandrean

Ringens_gata

Det är 1200-tal och frälsekvinnan Kristina är på resande fot med sina två barn och ett antal krigare som ska skydda dem. Mitt i skogen blir utsatta för ett överfall galopperar en av de panikslagna hästarna iväg i de täta snåren. På hästryggen sitter dottern Helena som försvinner med den. Många år av sökande inleds.

Kristina och Helena är medlemmar av den inflytelserika ätten Minnesköld som rör sig nära kungamakten och även besitter biskopsämbeten. Men Sverige är ett löst sammansatt rike med svag kungamakt och stor rättslöshet. Kristinas bror Birger vill ändra på det och får ett ypperligt tillfälle när han utses till jarl.

I Ringens gåta av Elisabet Nemert fortsätter historien om Släkten. Här varvas frälsets maktintriger med bönders och trälars slitsamma tillvaro för överlevnad, kärlekshistorier varvas med magi.

Ringen i bokens titel är en ring som kvinnorna i ätten ”vet” söker sig till speciella kvinnor. Kvinnor som går igenom svårigheter i livet men som också spelar en stor roll för sin samtid. För mig blir det dock inte uppenbart vad ringen fyller för funktion i historien Nemert berättar. Den bara är där utan att göra något. Kanske är den till för att vi läsare ska förstå att de kvinnor den hör hemma hos är hjältinnorna?

Elisabet Nemert tecknar en trovärdig bild av 1200-talets Sverige och de svåra livsvillkor man då hade. Boken rymmer också en fantastisk scen som är Nemerts idé om hur Birger Jarls kända fridslagar kom till.

Jag kan tänka mig att jag tyckt mycket om Ringens gåta som tonåring. Idag ser jag dock ingen fantastisk kärlekshistoria i den, utan en mycket klyschig sådan. Jag blir heller inte engagerad och undrar hur det ska gå för karaktärerna eftersom människorna porträtteras antingen som goda och rättrådiga eller som onda och egoistiska.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

När Sverige var laglöst

En reaktion på “När Sverige var laglöst

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *