Tycker du om spänningsromaner som kryper under skinnet? Historier där allt verkar normalt på ytan men där verkligheten egentligen har tagit en grotesk vändning? Då är det dags att testa Kåda av danska författaren Ane Riel.

Kåda av Ane Riel. Modernista, 2017.

Barnet Liv bor med sin familj på en ensligt belägen gård i skogen. De har inte mycket kontakt med folket som bor i samhället en bit bort. Förutom förstås när Liv och pappa gör nattliga utflykter dit för att ”låna” saker från folks hus.

Liv försöker förstå vad som händer omkring henne. Hon har stort stöd i tvillingbrodern, men visst är det något konstigt med att han är så undflyende? Och så är det mamman som med åren har blivit så stor att hon inte kan lämna sitt sovrum. Varför blev det så?

Men pappa finns alltid där och han kan så mycket och förklarar för Liv hur det fungerar i skogen omkring dem och hur man balsamerade döda människor i Egypten.

Vad han inte riktigt kan förklara är varför stämningen blir konstig när farmodern kommer och hälsar på. Ännu svårare är det för Liv att förstå varför farmodern är tvungen att dö. Och varför hon själv måste gömma sig i en container.

När pubägaren i samhället börjar ana att allt inte står rätt till hemma hos Liv och försöker närma sig dem ställs allt på sin spets. Det blir en människojakt där Liv måste fundera över sina lojaliteter.

Starkt och spännande, men för obehagligt

Ane Riel har vunnit priser för Kåda och jag fick genast ett positivt intryck av boken. Man förstår omedelbart att något är väldigt fel i Livs situation och dras in i historien med stor nyfikenhet över vad som egentligen pågår. Gården, orten, skogen och havet därbortom tecknas med ett nästan förtrollat skimmer som gör historien ännu mera förtätad.

Men ungefär halvvägs in i boken får jag problem. Där är några scener som är så groteska, fasansfulla, ja rent ut sagt äckliga att jag inte klarar av att fortsätta att läsa. Det är synd för boken är psykologiskt stark och spännande och jag inte vill ge upp den. Men det blir helt enkelt för obehagligt för mig.

Min slutsats är alltså: om man har en stark mage, inte har problem med att läsa om hur utsatta barn kan vara och dessutom inte äcklas av scener med blod och inälvor, då är Kåda att rekommendera.

När skräcken och obehaget ligger på lur
Taggar:                                 

2 reaktion på “När skräcken och obehaget ligger på lur

 • 20/11/2017 kl. 17:32
  Permalänk

  Skall väl läsa denna framöver, om jag klarar det vill säga.

  Svar
  • 21/11/2017 kl. 09:04
   Permalänk

   Den måste vara riktigt obehaglig om Marika inte ens klarade av att läsa ut den. Jag ser fram emot att läsa den själv, men Marika tycker jag ska vänta – att den inte passar en nybliven mamma. Vilket bara gör mig ännu mer nyfiken!

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *