PSYKODRAMA
Magnus Dahlström
Albert Bonniers förlag, 2014
ISBN: 9789100139353

Recensent: Marika Mandrean

Psykodrama

En man och en kvinna sitter i ett rum. Mannen är psykiatriker. Kvinnan är hans patient. De för en dialog. Men är bilden de målar upp med hjälp av ord sann? Och är förhållandet mellan dem så som det först verkar?

Psykodrama av Magnus Dahlström är en bok som får läsaren att ifrågasätta historien som läggs fram. Till att börja med verkar det hela rakt på sak: kvinnans familj har dött i en brand och hon lider av minnesförlust. Hon söker hjälp av vad som verkar vara en duglig och professionell terapeut.

Allt eftersom börjar man dock misstänka hennes berättelse. Har hon verkligen tappat minnet eller låtsas hon? Psykiatrikern blir genast djupt involverad i hennes fall, han sätter sig i hennes ställe och går igenom behandlingsmetoder för att hjälpa henne. Men med tiden blir patienten bara ett oviktigt bakgrundsbrus, en utlösande faktor för att dra fram de sår och trauman som psykiatrikern själv bär med sig från sitt eget liv upp till ytan.

Jag läser den här boken med stigande förvirring när dialog, drömmar och hallucinationer byter av varandra i ett allt snabbare tempo. Boken kräver koncentrerad läsning men jag tappar tappar aldrig intresset av att förstå vad det är som händer och vad sanningen är.

När jag läst klart är det med en ökad förståelse för att det vi ser omkring oss bara är det som andra människor låter oss se. Och med insikten att rationalitet aldrig kan ersätta empati.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

När man inte kan lita på det som sägs

En reaktion på “När man inte kan lita på det som sägs

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *