AKROBATEN
Jenny Forsberg
Klartext, 2014
ISBN: 978-91-1-305033-1
Recensent: Marika Mandrean

Akrobaten

Det här med att hålla sig till sanningen är inte riktigt Toms grej. Livet blir så mycket enklare om man vänder upp och ner på fakta så att man framstår i gott ljus. Och om man genom en lögn både kan äta kakan och ha den kvar.

Toms hustru Leila och deras två tonårsbarn vet om Toms mytomani och hanterar det på sina egna sätt. Leila börjar på diet efter diet för att åtminstone ha kontroll över någonting i livet. Tonårsdottern revolterar och försöker distansera sig genom fester och fyllor. Tonårssonen tränar gymnastik för pappa Tom som är professionell gymnastiktränare, och gör allt för att få pappas beröm.

Akrobaten av Jenny Forsberg är en skruvad historia om den svenska medelklassfamiljen i en medelklassförort. Där allt ser så bra ut på ytan; föräldrarna som är engagerade i barnens fritidsintresse, villan som är så där lagom fin och familjesemestrarna som är så treeevliga. Men under ytan är allt i upplösning och barnen kämpar med sina egna problem utan hjälp av de två självupptagna föräldrarna.

Jenny Forsberg är språkkonsult och driver eget företag som bl a jobbar med textgranskning och nyhetsbrev. Därför blir det extra intressant att se hur Akrobaten är skriven. Berättelsen går snabbt och rappt framåt, dialogerna är många och övrigt är talspråk när vi följer de olika personernas infallsvinklar. Detta gör att man snabbt dras med i historien och undrar hur det hela ska sluta för dem. Vill man nå djupare får man läsa mellan raderna då längre och mer analyserande eller beskrivande stycken saknas.

När tonåringarna står i fokus skriver Jenny Forsberg utifrån vad hon uppfattar som dagens slang för åldersgruppen. Om det stämmer eller inte kan jag inte avgöra, men för min del blir detta hackiga delar i en berättelse som annars flyter väldigt fint.

Akrobaten i titeln är spot on, och man fascineras över att Tom kan vara så totalt verklighetsfrånvänd, samtidigt som det är tydligt att han, trots att han lurar och bedrar alla omkring honom, ändå alltid kommer att klara sig helskinnad. Det här finner jag skrämmande men tänkvärt och kan rekommendera denna bok om en familj av idag som kanske bor i villan bredvid oss.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

När lögnerna tar över
Taggar:                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *