När det blir mycket på alla håll och kanter, i jobbet och privat, så är det alltid läsningen som blir lidande för min del. Kanske inte så konstigt att det blir just fritidssysslor som prioriteras bort när tiden och orken inte räcker till, men jag vet sedan tidigare att det för min del faktiskt är läsningen som kan ge mig energin tillbaka.

Den senaste tiden har jag haft fullt upp med jobb, resor och förberedelser för renovering av kök. Tyvärr har spelen på iPaden lockat mer än böckerna när jag har sjunkit ner i soffan om kvällarna, då energin har varit låg. Min värdefulla lästid på bussen till och från jobbet har lagts på facklitteratur för jobb och studier snarare än skönlitteratur. Den tid jag har tagit för att läsa romaner har jag slösat på Stephen Kings senaste: Doktor Sömn. Under två veckor har jag bara lyckats ta mig igenom ynka 100 sidor, så igår gav jag upp. Den är tyvärr inget för mig.

Fina omslag på serien om Maisie Dobbs.
Fina omslag på serien om Maisie Dobbs.

Men jag har mina knep när läslusten tryter: jag läser om de böcker jag vet att jag gillar, som har ett bra flyt och är lätta att läsa. Det blir ofta Diana Gabaldons Outlander-serie, Jacqueline Winspears romanserie om Maisie Dobbs, eller Margit Sandemos klassiker Sagan om Isfolket (på snudd till skämsvarning där, men jag erkänner gärna att jag älskar den serien). Den här gången föll dock valet på för mig en helt främmande young adult-roman som jag ryckte till mig under mitt senaste besök på biblioteket: Switched av Amanda Hocking. Jag hoppas att den är tillräckligt lättläst och underhållande för att få igång läslusten igen.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

När läslusten tryter

2 reaktion på “När läslusten tryter

 • 13/03/2014 kl. 10:52
  Permalänk

  Ett annat tips är ”enrutingar”, alltså berättelser i serieformat som endast tar en ruta i anspråk. Jag tänker genast på Nina Hemmingssons ”Så jävla normal”, bara slå upp på måfå och skratta i soffan. Enrutingar är också litteratur…

  Svar
  • 13/03/2014 kl. 12:03
   Permalänk

   Tack för det tipset! Har aldrig läst något av Nina Hemmingsson, så detta är ju ett ypperligt tillfälle att göra det.

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *