Ingenting är sant och allting är möjligt av Peter Pomerantsev. Ordfront förlag, 2016.

Det går inte att hitta en rubrik som bättre fångar Peter Pomerantsevs bok om dagens Ryssland än dess titel Ingenting är sant och allting är möjligt. Vi tas med på en vild färd som lämnar oss förvirrade och misstrogna. Hur ska då inte människorna som lever i den världen känna sig?

Peter Pomerantsev växte upp i Storbritannien som son till ryska emigranter. När han som vuxen börjar arbeta som TV-dokumentärfilmare i Moskva öppnar hans efternamn dörrar. Under ett antal år upplever han själv hur politiken styr den ryska medievärlden och träffar människor vars livshistorier berör honom.

Några av de historierna finns nu samlade i Ingenting är sant och allting är möjligt. Vi möter de unga, vackra kvinnor från olika delar av gamla Sovjetunionen som tar sig till Moskva för att hitta en ”forbsare”, en rik man vars älskarinna de kan bli. Men bäst före-åldern på kvinnorna är låg, så vad händer med dem när männen söker nya skönheter?

Pomerantsev berättar också historien om mannen som ställer till galna maskeradfester som både är ett motstånd mot makten och som hyllar den. Detta är en historia som påminner mig om Henrik VIII’s fester där hovet klädde ut sig för att fördriva tiden och hylla kungen. Och där allt i minsta detalj styrdes av kungen själv.

Vi ska heller inte glömma historierna om maffioson som blev en del av den nya makten på 90-talet efter Sovjetunionens upplösning, den kvinnliga företagsledaren som fängslades grundat på absurda anklagelser och människorna som söker en mening i livet genom att gå med i sekter.

Samtidigt som Pomerantsev berättar dessa människors historia visar boken hans egen livsresa och hur hans upplevelser påverkar honom.

Jag rekommenderar starkt Ingenting är sant och allting är möjligt för de som är intresserade av vår nutidshistoria och av att försöka förstå Rysslands politik idag. Vi läser om oljeledningar genom Europa ägda av ryssar, korruptionsskandaler kring OS i Sotji, behandlingen av homosexuella, landets intressen i Syrien och maktbalansen mellan USA och Ryssland som nu är i gungning.

Förståelsen för dessa rubrikernas händelser ökar när man ser den mentala och politiska resa Sovjetunionen (och nu de olika staterna) har gjort under 1900-talet. Pomerantsev poängterar hur landet de senaste 30 åren har gått från en typ av styre till den andra (kommunism, maffiastat, kapitalism med oligarker i spetsen, till dagens ’tsardöme’ under Putin). Vad händer med människor när allt förändras så fort att grundvärderingarna i deras samhälle trasas sönder?

Det är inte för inte som bokens underrubrik är ”Det nya Rysslands surrealistiska själ”.

Not: Då detta är en politisk bok förespråkar jag självklart ett kritiskt granskande öga vid läsningen.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

När inget är sant men allt är möjligt – en berättelse om Ryssland

3 reaktion på “När inget är sant men allt är möjligt – en berättelse om Ryssland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *