STORA MAKTERS UPPGÅNG OCH FALL
Tom Rachman
Weyler förlag, 2014
ISBN: 9789187347320
(The Rise & Fall of Great Powers, 2014)

Recensent: Marika Mandrean

image

I Stora makters uppgång och fall av Tom Rachman möter vi Tooly vars uppväxt inte direkt var vanlig. Istället för att gå i skolan reste hon världen runt med en grupp halvskurkar och bondfångare. Venn var ledaren som Tooly försökte efterlikna och vars godkännande hon sökte. Sarah dök upp utan förvarning och försvann sedan lika fort igen. Medan hon var där var strålglansen mot Tooly intensiv men lämnade också mörker när Sarah försvann. Humphrey med sin ryska brytning och sina böcker var den enda konstanten i det kringflackande livet. Men så fanns där i bakgrunden också Paul vars försvinnande är en gåta.

Nu är Tooly vuxen och har dragit sig undan från människorna som uppfostrade henne. Hon har köpt ett bokantikvariat på den walesiska landsbygden och där tillbringar hon dagarna med att läsa böcker och promenera i bergen. Hon har valt en tillbakadragen tillvaro. Men lugnet tar slut då en gammal pojkvän kontaktar henne och berättar att hennes pappa är sjuk och behöver henne. För Tooly är frågan, vem menar han när han säger ”pappa”? Hon lämnar sin trygga tillvaro för att söka svar på gåtorna från barndomen.

Stora makters uppgång och fall börjar i ett lugnt tempo och efter första tredjedelen av boken funderade jag på vad det var författaren egentligen ville ha sagt och om jag verkligen skulle fortsätta läsa boken. Men allteftersom vi får fler och fler pusselbitar till Toolys historia ökar tempot och det blir svårt att lägga boken ifrån sig. Den sista halvan sträckläste jag faktiskt!

Tom Rachman har skapat en historia om hur vår perception ändras med nya fakta och mer livserfarenhet. Den handlar om att släppa sina illusioner om barndomens hjältar, omvärdera bovarna och inse vilken påverkan barndomen haft på oss. Den handlar också om rotlöshet och hur svårt det kan bara att hitta en mening med våra egna liv. Men framförallt är det en spännande historia, lite av en pusseldeckare, som tar oss från Thailand till Wales via New York.

För mig var det ett extra plus att återse trakterna runt Hay-on-Wye och Black Mountain som jag besökte under sommarsemestern.

Tom Rachman slog igenom med dunder och brak med De imperfekta som egentligen var en sammanhållen novellsamling. Den blev en bestseller världen över. Kanske var det på grund av mina alltför höga förväntningar som jag tyckte den var bra men inte så speciell som jag förväntat mig. Stora makters uppgång och fall överträffar i mina ögon Rachmans debut. Här har han skapat en sammanhållen berättelse med lyckade personporträtt. En bok om människors goda och dåliga sidor och med livsöden jag kommer att klura vidare på.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

När hjälten faller

En reaktion på “När hjälten faller

  • 07/01/2015 kl. 21:51
    Permalänk

    This is a comment to the webmaster. Your När hjälten faller | Bibliophilia website is missing out on at least 300 visitors per day. I have found a company which offers to dramatically increase your visitors to your site: http://berjadigi.com/1DvD They offer 500 free visitors during their free trial period and I managed to get over 15,000 visitors per month using their services, you could also get lot more targeted traffic than you have now. Hope this helps 🙂 Take care.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *