De senaste månaderna har jag slukat historiska romaner på löpande band. Det började med att jag läste Ulrikas bok av Maria Gustafsdotter och sedan kunde jag inte sluta. Förra veckan sa jag stopp, jag måste variera mitt läsande, men då hade det redan hunnit bli ett antal romaner inom genren. Här följer en snabb genomgång:

Ulrikas_bok  Jag har läst tre av Maria Gustafsdotters romaner: Ulrikas bok, Katarinas bok och Flickan på kyrkogården. Romanernas styrka är att Gustafsdotter har valt att skildra kvinnans ställning och liv, vilket jag tycker är intressant. Det ligger mycket research bakom hennes böcker och hennes karaktärer är trovärdiga och mångfacetterade.

Under stjärnor av glas utspelar sig i 1800-talets London, en era som jag är väldigt svag för. Romanen, skriven av Barbara Ewing, tog mig inte med storm, men hade ett stort underhållningsvärde. Temat i den här boken kretsar också kring kvinnans ställning och möjligheter att skapa sig ett eget liv.

Av_en_annan_varldKatherine Webbs Av en annan värld och Tracy Chevaliers Okända väsen berörda mig och väckte många tankar. Båda romanerna kretsar kring klass och att födas in i en roll utan att ha möjlighet att förändra det liv som vid födseln stakats ut. Av en annan värld beskrev jag i min recension som klaustrofobisk, jag blev oerhört frustrerad när jag läste den. Okända väsen är en fin skildring baserad på en verklig persons liv, Mary Anning som inte blev uppmärksammad för sitt livsverk förrän efter sin död.

Jag har även läst ett gäng böcker som skiljer sig från dem jag precis nämt: Alkemistens dotter av Michael Edenborg, Att de i tid må väckas av Frida Arwen Rosesund, och Rekviem för en vanskapt av Mattias Hagberg. En recension av Alkemistens dotter kommer snart, så jag kommer inte att skriva så mycket om den här förutom att det är en snabb och skarp berättelse. Att de i tid må väckas lämnade inga större spår efter sig i mitt medvetande, och jag har inte så mycket att säga om den. Jag hade stora förhoppningar på Rekviem för en vanskapt som romanen inte riktigt levde upp till, men det är en fin och skildring av ett unikt kvinnoöde, även den här romanen är baserad på verkliga personer.

Systrar som vi är delar jag och Marika förkärleken för historiska romaner. Missa inte hennes recension av Sonen, ett släktepos om en familj som var med och formade Amerika; Who needs mr Darcy?, en take på klassikerna Stolthet och fördom; och hon skriver också om Bernard Cornwells författarskap.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

När historiska romaner har blivit ett beroende
Taggar:                                                                                                                         

En reaktion på “När historiska romaner har blivit ett beroende

  • 20/03/2015 kl. 14:45
    Permalänk

    Historiska romaner är otroligt intressanta att läsa.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *