Efter_en_riktigt_bra_bokIbland har man sådan tur att man råkar snubbla över en riktigt bra bok. En bok där texten utan problem flyter från sidorna in i medvetandet. Där man dras med i handlingen och bryr sig om hur det går för personerna. En bok som man längtar efter att få fortsätta läsa och som man gärna prioriterar över andra saker som man planerat att göra. En sådan bok lämnar ett tomrum efter sig när den är utläst.

Och vad gör man med det tomrummet? När jag läst klart en riktigt bra bok märker jag att det kan vara svårt att börja på något nytt. Jag kan fortfarande mentalt vara kvar i den riktigt bra boken och det kan vara svårt att släppa in en ny historia.

Jag har nyligen hittat inte bara en, utan två riktigt bra böcker! Först läste jag westernboken Sonen av Philipp Meyer och sedan fantasieggande Liv efter liv av Kate Atkinson. De var underbara och jag njöt av varje sida. Men när de var utlästa fick jag problem. För de böcker jag började läsa efteråt var bra på sitt sätt men tråkade ändå ut mig eftersom jag hade något så bra att jämföra med.

Först ut var Aino Trosells En gränslös kärlekshistoria. Aino Trosell är en mångfacetterad författare och jag tyckte mycket om hennes deckare om Siv Dahlin. Dessutom hör hennes historia om dalkullornas liv under slutet av 1800-talet i Hjärtblad till vad jag skulle kalla en riktigt bra bok. En gränslös kärlekshistoria är en viktig bok där Trosell är tydlig med att hon vill berätta kvinnliga förfäders historia då den negligerats. För mig var boken lite för flummig och drömlik och efter 115 sidor bestämde jag mig för att den inte var värd min tid.

Michael Cunningham skrev den hyllade boken Timmarna som kretsar kring Virginia Woolfs bok Mrs Dalloway och hur den påverkar ett antal kvinnor i olika generationer. Den blev även film med Nicole Kidman. Jag tyckte Timmarna var tråkig så varför jag trodde jag skulle tycka om Märkliga dagar är en gåta till och med för mig själv. Märkliga dagar består av ett antal noveller som binds samman av gemensamma faktorer. Den första, Inne i maskinen, var så deprimerande att jag lade boken åt sidan.

Det tredje läsförsöket efter de bra böckerna var En familjeangelägenhet av Rohinton Mistry. Den här boken har jag inte gett upp om ännu. Den får mig inte att längta efter mina lässtunder men det är en intressant historia både om dagens Mumbai och om vad som händer i familjedynamiken när en kris uppstår.

Jag hoppas att jag mycket snart hittar en riktigt bra bok igen så att lässtunderna blir något jag verkligen ser fram emot!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

När en riktigt bra bok är utläst

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *