En ny hjältinna har gjort entré på Sveriges deckarscen. Susanne Boll har nyligen släppt Eldsystrar och eftersom det står att det är en ”Vera Lilja-thriller” antar jag att fler böcker är planerade.

Eldsystrar av Susanne Boll. Bokfabriken, 2018.

Eftersom karaktären Vera Lilja jobbar som psykolog är förutsättningarna stora för många olika situationer och karaktärer samtidigt som man förflyttas utanför polisens högkvarter.

Begravda tragedier upp till ytan

Vera Lilja är orolig. Hennes favoritklient Ayana dyker inte upp på deras avtalade terapisession. Samtidigt har Veras mottagning varit utsatt för rasistiska attacker. Hänger dessa händelser ihop?

När nyheten så kommer att Ayana är spårlöst försvunnen samtidigt som någon från Veras hemstad kontaktar hennes handikappade syster, börjar Vera undra. Är det Ayana eller Vera själv som är måltavlan?

Långsamt börjar Vera förstå att hennes barndomstrauma, eldsvådan som krossade hennes familj, har lyft sitt fula huvud ovanför ytan. Vera kan inte längre begrava tragedin under påtvingad glömska och tystnad. Hon behöver hjälp för att rädda sig själv och Ayana.

Bra psykologisk thriller, men som deckare bjuder den inte på något nytt

Jag är inget stort fan av deckare men tycker däremot om psykologiska thrillers. De innehåller ofta mångskiftande karaktärer och det är intressant att läsa om människors beteenden och reaktioner på olika tankar och situationer.

Upplägget i Eldsystrar liknar Camilla Grebes och Åsa Träffs böcker om psykoterapeut Siri Bergman. En huvudperson som arbetar med att hjälpa människor till sinnesfrid och utveckling men som själva i sina privatliv bär på djup smärta.

Mitt intryck av Eldsystrar är delat. Jag tycker om upplägget och beskrivningar av terapisessioner med allt som avslöjas om människors inre, oavsett vad de visar på ytan. Huvudperson Vera Lilja är också intressant med sin personlighet vilken består av lika delar empati och kyla. Hemligheter dyker upp från alla håll, även där man minst anar det. Dessa saker gör att jag behåller intresset för boken.

Samtidigt är detta en mycket typisk deckare/thriller som inte bjuder på något utöver det vanliga. Och för mig som inte är en deckarläsare behövs det. Jag har också svårt för de groteska detaljer som beskrivs och de genomgoda karaktärer som står vid Veras sida. Jag gissar att de kommer att falla från Veras piedestal i kommande böcker.

Men så märker jag att jag är nyfiken på mer. Jag vill veta hur det går för Vera Lilja, hennes kärleksliv, familj och vad hon stöter på i sitt jobb. Jag tror också Eldsystrar är något för alla de deckarfantaster som finns.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

När det förflutna hinner ikapp
Taggar:                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *