ÄN SKYDDAR NATTEN
Anna Lihammer
Historiska media, 2015
ISBN: 9789175452340

An_skyddar_nattenÅret är 1935 och en tysk forskargrupp reser till Sverige för att utforska runristningar och andra fornlämningar. Under deras resa mördas en tysk journalist brutalt och blodet flyter på berghällens runristningar.

Den tyska beskickningen i Sverige är snabbt på plats och det är även den svenska polisens representanter Carl Hell och Maria Gustavsson. Det hela utvecklas snabbt till en känslig utrikespolitisk situation. Tyskarna vill behålla kontrollen över fallet medan Carl och Maria inser att fler människoliv är i fara.

Alldeles nyutkomna Än skyddar natten är Anna Lihammers andra deckare där livet och samhällsklimatet under 1930-talet kommer till liv för läsaren. Mordhistorien är snabb, brutal och spännande. Precis som i föregångaren Medan mörkret faller är det för mig den ännu hemskare historien om nazismen och fascismens frammarsch som verkligen berör.

Persongalleriet i Än skyddar natten är utvalt för att belysa olika problem som den tidens människor ställdes inför. Vi möter nazisten vars lojaliteter mellan partiet och sin regimkritiske bror leder till ett dubbelspel på liv och död. Och där är paret Liese och Erich vars äktenskap har blivit illegalt enligt de nya tyska lagarna som förbjuder äktenskap mellan judar och andra tyska medborgare. Marias kamp för att få utföra kvalificerade arbetsuppgifter inom poliskåren trots att hon är kvinna, är en ögonöppnare för hur det en gång var och hur långt vi faktiskt kommit.

Eftersom bokens upplägg är som en deckare går det utmärkt att börja med att läsa denna bok. Men det blir enklare att följa huvudpersonernas inbördes relationer om man först läser Medan mörkret faller, se gärna vår recension av den.

Slutligen kan jag säga att det här är en bok jag tyckte mycket om att läsa! Den fungerar både för deckarfans och historieintresserade. Och den ger oss en del att tänka på angående hur vi vill att samhället idag, 2015, ska utvecklas.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

När blodet flyter på runristningarna
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *