När jag ger mig på en bokserie är det sällan jag läser böckerna i ett sträck. Jag vet att många gör det, att man vill veta hur det går och har gett sig in i en värld som fångar en och som man inte vill lämna. För min del behöver jag dock pauser emellan. Jag kan bli uttråkad om jag läser flera böcker på raken som är skrivna av samma författare och i samma stil. Jag behöver nya intryck däremellan.

En skärva hopp av Göran Redin. Historiska media, 2016.

Därför har det tagit tid, men nu har jag läst andra delen i Göran Redins Lövbergaserie som handlar om livet under 1600-talet, En skärva hopp. En bok som håller samma klass men som också har samma svaga punkter som sin föregångare.

Krig, segregation och häxjakt

De tre syskonen från Lövberga har skingrats för vinden och möter nu, var och en för sig, problem i de liv de försöker skapa sig.

Erik har blivit soldat och skeppas till kontinenten för att strida i Gustaf II Adolfs trettioåriga krig. Att krig inte är glamoröst blir snart väldigt tydligt. Det visar sig också att det inte bara är fältslag och lägersjukdomar som är farorna att se upp för.

Karin har tagit tjänst i bruksorten Finspång och får insikt i den segregering som finns mellan svenskarna och vallonerna. Men som läkekunnig kvinna under 1600-talet finns det dock allvarligare hot.

Anders är den av syskonen som blir kvar på gården Lövberga. Hans liv verkar gå i de fotspår som genom generationer mejslats ut för äldste sonen: ta över gården, bilda familj och se till att nästa generation kan fortsätta leva på jordbruket. Men syskonen Erik och Karin skaffade sig fiender på hemmaplan och när de gett sig av blir det Anders hämnden riktas mot.

Intressant men med banala intriger

En skärva hopp håller samma tempo och har samma byggstenar som första delen i Lövbergaserien. Den har därför också samma fördelar och nackdelar.

Jag tycker den är väldigt intressant att läsa eftersom jag får så mycket information om denna omvälvande tid i Sveriges historia. Samtidigt är personteckningarna och intrigerna i banalaste laget.

Det finns dock ingen tvekan om att jag kommer att läsa de följande delarna eftersom historieteckningarna är så bra.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

När allt verkar falla samman
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *