Ordbrodösen av Anna Arvidsson. Rabèn & SJögren, 2017.

Stark debutroman med en originell story, som är en riktig sträckläsarbok.

Alba har växt upp i en värmländsk bruksort, där hennes säregna släkt sedan århundraden tillbaka har levt och verkat. Familjen har en stark ställning och dessutom bär de på en kraft som till varje pris måste hållas hemlig. Alba har aldrig önskat sig förmågan att styra andra människor, men det är precis det hon kan göra och hennes framtid har varit utstakat sedan dagen hon blev till.

På artonårsdagen får kvinnorna i släkten kraften. Albas mor, mormor och mormors mor har alla gått igenom en ritual, ett inträdesprov. När det blir Albas tur misslyckas hon och alla står handfallna. Hur kunde det gå fel? Ingen berättar vad de misstänker ligger bakom hennes oförmåga. Istället skickas Alba hastigt till en avlägsen släkting i Stockholm och bit för bit börjar hon själv lägga pusslet. Men någon försöker hindra hennes sökande. Någon som inte skyr några medel för att nå sitt mål.

Det här är en mycket stark debutroman, som är spännande och originell. Det är en sträckläsarbok, Arvidsson lyckas hålla mig nyfiken, intresserad och ovetandes ända till slutet. Det är övernaturligt och mystiskt, resor och teamwork, girl power och feminism, vänskap och kärlek. Det är en ungdomsbok som har allt, helt enkelt.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Mystik, resor, teamwork och girlpower – receptet på en bra ungdomsroman
Taggar:                                             

En reaktion på “Mystik, resor, teamwork och girlpower – receptet på en bra ungdomsroman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *