VINTER I DRÖMHUSET
Maeve Binchy
Norstedts, 2014
ISBN: 9113051911
(A Week in Winter, 2012)

Recensent: Marika Mandrean

Vinter i drömhuset blev Irlands mästarinna på feelgoodlitteratur, Maeve Binchys, sista roman innan hon avled 2012 och romanen publicerades postumt.

Chicky återvänder till Irland efter att ha tillbringat många år i USA där hon lärt sig hur affärsverksamhet ska drivas framgångsfullt. Hon köper ett imponerande men nedgånget gammalt hus beläget på landet vid den dramatiskt vackra Atlantkusten. Detta restaurerar hon och öppnar hotell.

Hon kan inte göra allt själv så hon samlar ihop en grupp människor som på sina egna sätt är vilse i livet och anställer dem på hotellet. Läsaren får sedan följa dem och den första gruppen av gäster de tar emot.

Som i många av sina tidigare romaner fokuserar Binchy på hur karaktärerna utvecklas. Ofta tar historien sitt avstamp i en mörk hemlighet eller ett svek för att sedan gå vidare till hur personen, med hjälp av vänner eller kloka främlingar, tar sig ur det gamla och kan gå vidare med sina liv. Gemenskap, vänskap och frid är ledord i berättelserna. Det kryddas gärna med att personerna bryter sig ur det invanda och följer sin dröm vilken är av typen öppna eget konditori, bli inredningsdesigner eller liknande.

Det är fokuset på personlig utveckling av typen ”hitta sig själv” och myspysfaktorn med Aga-spisar och små katter som tassar omkring som gjorde att jag beskrev Maeve Binchys böcker som ”tantböcker” för min syster. Det var många år sedan jag senast läste en av hennes böcker och när jag började läsa Vinter i drömhuset undrade jag om jag hade gamla fördomar eller inte.

Maeve Binchy backar inte för att skriva om det svåra i livet, på ett liknande sätt som den också irländska Marian Keyes gör. Maeve Binchy, vars målgrupp är vuxna kvinnor, skriver om otrohet, gamla vänner som sviker och hur övervikt påverkar självkänslan till den grad att hela livet styrs av siffrorna på vågen.

Marian Keyes chic-lit riktar sig till yngre kvinnor och tar upp missbruk, depression och hur det är att bli ensamstående mamma, allt kryddat med humor och en dos kärlek.

Ytterligare en författare i samma genre som jag personligen rekommenderar, är Lucy Dillon. Hon har dykt upp på svenska bokhyllor på senare år med böcker som t ex Hundar, hus och hjärtats längtan. Fånig boktitel, men även denna bok berör en människas väg tillbaka från en tragedi och är skriven på ett lättillgängligt sätt.

Gemensamt har dessa tre författare att de skriver om vanliga människors liv, att de berör teman som kan vara tunga men att de gör det på ett sätt som inte gör boken till ett tungt drama, att böckerna slutar lyckligt, att de har med en bra berättad kärlekshistoria och att deras målgrupp är kvinnor. Jag menar inte att de tar lätt på ämnen som t ex ofrivillig barnlöshet, snarare att de visar att trots att allt inte blir som man vill eller som man tänkt sig, så kan det bli bra ändå.

Visst är det så att Maeve Binchy skriver precis så som jag kom ihåg från tidigare böcker. Men till saken hör att jag blir glad av att läsa Vinter i drömhuset. Precis som jag blir glad av att läsa Marian Keyes och Lucy Dillons kärlekshistorier. Vinter i drömhuset innehåller förtröstan om att jobbiga tider i livet kommer att följas av bra perioder. Att tidens tand och att omge sig med människor som bryr sig, kommer att hela såren. Där finns ett lugn i hela berättelsen.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Myspys och feelgood på Irland

En reaktion på “Myspys och feelgood på Irland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *