HUSET LONGBOURN
Stolthet och fördom – tjänstefolkets berättelse

Jo Baker
Wahlström & Widstrand, 2014
ISBN: 9789146224907
(Lonbourn, 2013)

Recensent: Marika Mandrean

Huset_Lonbourn

Familjen Bennet har fullt upp: de har fem döttrar som måste giftas bort till förmögna män. Mr Bingley verkar inte ha fastnat i den ljuva Janes garn och den egensinniga Elizabeth nobbar frieriet som skulle säkra att familjens hem stannar inom familjen. Mr Darcy rör sig i bakgrunden men är han en stolt och fördomsfull man eller en äkta hjälte?

Jane Austens klassiker Stolthet och fördom och TV-serien med Colin Firth i en av huvudrollerna är välkända och älskade. Den har triggat nyfikenhet och fantasi hos många författare under årens lopp och lett till fortsättningar och alternativa storylines. Nu senast i Huset Longbourn av Jo Baker.

Jo Baker vänder dock upp och ner på historien; hennes roman handlar om tjänstefolket hos familjen Bennet och går parallellt med historien i Stolthet och fördom. Huvudpersonen Sarah rengör de leriga kängorna när Elizabeth har varit ute på promenad, hon hämtar in vatten från brunnen mitt i smällkalla vintern så att Bennets kan få sitt te, hon bränner sig på tången när hon ska locka den vilda Lydias hår innan balerna och hon avskyr bykdagen med det hårda arbetet då familjens kläder ska tvättas.

Sarah har hela livet framför sig, och det är inte så här hon vill leva det. Hon längtar bort och hon längtar efter att något ska hända. Och visst gör det det; från ingenstans kommer den hemlighetsfulle James och anställs som betjänt och när Bingleys kommer till trakten tar de med sitt tjänstefolk där den före detta slaven Ptolemy ingår.

Jo Baker väver skickligt ihop sin huvudpersons liv med den välkända historien och öppnar läsarens medvetande om de två världarna: herrskapets och tjänstefolkets. De lever i samma hus, de är beroende av varandra men deras livsvillkor är milsvitt åtskilda.

Genom Sarahs ögon och upplevelser får man en annan bild av de privilegierade systrarna och deras kavaljerer. Och visst hänger man vid orden när Mr Darcy och hans relation till Elizabeth berörs. Det ska också nämnas att Huset Longbourn har fått varierande recensioner i den brittiska pressen just på grund av att hon baserat boken på Stolthet och fördom. Att använda en klassiker och ta sitt eget grepp om berättelsen gör man inte utan att utsätta sig för kritiska ögon.

Men kopplingen till Austens roman är enligt mig en extra krydda som gör läsupplevelsen mer njutningsfull. Jo Bakers historia om Sarah är stark nog i sig själv, om än en smula förutsägbar.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Mr Darcy’s värld ur en annan synvinkel

En reaktion på “Mr Darcy’s värld ur en annan synvinkel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *