Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld. Wahlström & Widstrand, 2017. ISBN: 9789146232483

Det är ingen hemlighet att jag är svag för Mr Darcy, oavsett i vilken version han framställs. Med tanke på att han dyker upp på nytt med jämna mellanrum kan jag inte vara ensam om det. Från Austens original Stolthet och fördom, till TV-serien med Colin Firth, till Bridget Jones version i Mark Darcy och nu den alldeles nyutkomna Sanning och skvaller av mångsidiga författaren Curtis Sittenfeld.

I Sanning och skvaller har Sittenfeld tagit den välkända historien och översatt den till 2010-talets värld. Liz och Jane Bennett har tillfälligt lämnat sina hem i New York för att åka till föräldrarna i Cincinatti.

Pappa Bennett har fått en hjärtattack och systrarna vill vara nära honom och hjälpa till under hans konvalescens. Detta behövs för virriga mamma Bennett har fullt upp med att anordna en välgörenhetslunch och systrarna Mary, Kitty och Lydia lever ansvarslösa liv under föräldrarnas tak.

Vid en barbecue blir familjen Bennett presenterade för två framstående läkare, Chip Bingley och Fitzwilliam Darcy. Och så kan kärleksförvecklingarna ta sin början!

Jag kan bara tacka Curtis Sittenfeld för att hon gett mig den här tagningen av Austens historia. Hon är trogen originalet både vad gäller språk och handling, men har lyckats översätta det till en lättläst sträckläsarbok om de problem vi idag har och hur vi nu tillbringar vår tid.

Det har lett till en dråplig historia där vi både ler igenkännande åt Austens historia, och åt hur vi lever, med mobiltelefoner klistrade till oss, jakten efter den ultimata träningsmetoden, 40-åriga singelkvinnor som plötsligt känner klockan ticka, och sökandet efter Den Stora Kärleken inför TV-teams kameror där kärlek omvandlats till en tävling.

Vi har tidigare skrivit om Curtis Sittenfeld på Bibliophilia, se gärna inlägget här. Jag har vid det här laget läst tre av hennes romaner och kan konstatera att hon är mångsidig både i språk och tema. Sanning och skvaller gav mig något utöver det vanliga i en läsupplevelse och jag hoppas att både inbitna Mr Darcy-fans och noviser hittar denna roman.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Mr Darcy och Liz Bennet i dokusåpornas tidevarv
Taggar:                                             

En reaktion på “Mr Darcy och Liz Bennet i dokusåpornas tidevarv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *