VASSA FÖREMÅL
Gillian Flynn
Pocketförlaget, 2015
ISBN: 978-91-87319-43-3

Recensent: Marika Mandrean

Vassa-foremalCamille har lämnat sin hemstad och sin familj bakom sig. Hennes relation med modern är infekterad och barndomen har bokstavligen talat lämnat djupa ärr hos Camille. Men som journalist måste man åka dit där storyn finns. En liten flicka kidnappas i Camilles hemstad och ingen förväntar sig att flickan kommer att hittas levande. Den lugna småstaden har nämligen tidigare varit med om detta; liten flicka försvinner, hittas sedan död och stympad.

Camille reser hem med ambitionen att göra ett så bra journalistjobb som möjligt men dras snart djupt in i den underliga atmosfären i hemmet. Moderns band med halvsystern Amma är starka, men mellan modern och Camille ligger såren efter en annan systers död. Ju mer Camille gräver i historien om de försvunna flickorna, desto räddare blir hon att lösning på gåtan finns i hennes eget hem.

Detta är handlingen i Gillian Flynns debutroman Vassa föremål. Gillian Flynn som senare slog igenom med dunder och brak med fantastiska Gone girl. De som läst Gone girl eller sett filmen vet att det är en mörk historia. Men det är dock ingenting jämfört med den värld som målas upp i Vassa föremål.

Boken är välskriven, spännande och tankeväckande. Men också mycket obehaglig att läsa. Den är fylld av frustrerade och trasiga karaktärer som får sina korta stunder av avslappning, för lycka är ett alltför stort ord för att beskriva deras tillstånd, genom att skada, antingen andra eller sig själva.

Vassa föremål är en djupdykning in i ett USA där ytan som visas upp är viktigare än hur man faktiskt behandlar sina medmänniskor. Där vilka medel som helst används för att själv må bra, oavsett om det är hälsosamt i långa loppet och oavsett hur själviskt det är.

Det är samma värld som vi möter i TV-serien True Detective och kan säga vara den amerikanska versionen av Nordic Noir. Dessa mörka samhälls- och människoskildringar får mig att fundera över vad de egentligen säger om vår samtid.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Mörkt och brutalt av Gillian Flynn
Taggar:                                                 

6 reaktion på “Mörkt och brutalt av Gillian Flynn

 • 20/02/2016 kl. 13:05
  Permalänk

  Jag gillar alla böcker av Flynn som jag läst hittills.

  Svar
  • 21/02/2016 kl. 09:28
   Permalänk

   Då har du nåt att se fram emot!

   Svar
 • 20/02/2016 kl. 19:14
  Permalänk

  Den här boken låter ännu bättre än Gone Girl, och jag älskade säsong 1 av True Detective, så dags att läsa!

  Svar
  • 21/02/2016 kl. 09:29
   Permalänk

   Första säsongen av True Detective är ju superbra. Du kanske skulle gilla romanen Galvestone som är skriven av han som ligger bakom True Detective.

   Svar
 • 21/02/2016 kl. 17:07
  Permalänk

  Ja just det! Har läst om den.

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *