HON BAD OM DET
av Louise O’Neill

Massolit förlag, 2016
ISBN: 9789176790144
(Asking For It, 2015)

Recensent: Andrea Zackrisson

Sommaren har precis börjat och hela världen ligger för artonåriga Emma O’Donovans fötter. Hon är populär och vacker, hon vet om det och hon drar nytta av det. I den lilla staden där hon bor är hon alltid i händelsernas centrum. Festen som förändrar hennes liv börjar precis som alla andra. Alla är där. Allas blickar är på Emma. Men sedan händer något.

Nästa dag vaknar hon upp halvnaken på altanen i den gassande solen, och vet inte varför hon mår så dåligt. Men alla andra vet. På Facebook dyker fotografier upp från festen. Detaljerade foton på Emma. Hennes perfekta liv förvandlas till ett helvete. Hur ska hon kunna gå vidare? Och varför skulle någon tro henne när hon själv inte minns?

Efter den kvällen vänder sig hela skola mot henne. Inte ens hennes närmaste vänner vill veta av henne. När hon väljer att polisanmäla händelse blir det ännu värre och plötsligt har familjen hela samhället emot sig. Majoriteten väljer att ta pojkarnas sida. All skuld läggs på Emma, hennes sexliv diskuteras i nationell tv och hon anklagas för att ha förstört pojkarnas framtid. Till slut börjar hon själv tro att allt är hennes fel, att alla hade haft det bättre om hon inte längre fanns. Hon går in i ett totalt mörker.

Detta är en fasansfull berättelse på så sätt att även om detta är en skönlitterär roman så tror jag att vi alla har hört om liknande händelser i verkliga livet. Den här boken utspelar sig i Irland, ett katolskt land, men jag tror att detta kan hända var som helst. Att offret får stå till svars för vad andra har gjort mot henne.

Hon bad om det målar verkligen upp en mörk bild över hur en våldtäkt påverkar offret och hennes familj. Till en början har boken stor igenkänningsfaktor, den beskriver hur det är att vara tonåring. Men efter våldtäkten blir det istället en djupdykning i psykisk ohälsa.

Det finns många frågeställningar kring sex, våldtäkt och synen på kvinnan att diskutera kring den här romanen och därför hade den passat att läsa i skolan. Detta är ämnen som jag tycker att tonåringar ska diskutera mycket och ofta.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Mörk skildring av dagens syn på våldtäkt och kvinnors sexualitet
Taggar:                                             

2 reaktion på “Mörk skildring av dagens syn på våldtäkt och kvinnors sexualitet

  • 21/01/2017 kl. 08:23
   Permalänk

   Den sätter igång många tankar!

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *