Andras vänner av Liane Moriarty. Albert Bonniers förlag, 2017.

Liane Moriarty har snabbt etablerat sig som författare till spännande och humoristiska romaner om vardagslivets dramer. Det är relationerna mellan människor och de hemligheter som döljer sig under ytan som skapar en thrilleraktig stämning i hennes böcker. Senast utkommen är Andras vänner.

Vem kunde tro att en grillkväll för tre familjer i en lugn villaförort kunde vända upp och ned på livet?

Erika hade inte den lättaste uppväxten men har hittat en säker plats i livet med sin trygge, korrekte man. De har dock en stor önskan i livet. Kanske kan Erikas bästa vän Clementine hjälpa till att uppfylla den?

Clementine är cellist och försöker balansera sin konstnärssjäl med rollen som mamma till två små flickor. Vänskapen med Erika är komplicerad, de är hårt bundna till varandra och har alltid delat sina liv med varandra. Samtidigt grumlas vänskapen av motvilja och agg.

En vacker eftermiddag ska Clementine och hennes familj till Erika och Oliver på middag. Erikas grannar, Vid och Tiffany, insisterar dock på att allihop kommer över till dem på en grillkväll i deras frodiga trädgård.

Väl där glömmer paren det ansvar de har som vuxna, och katastrofen närmar sig.

Jag nämnde tidigare att Moriartys böcker liknar thrillers. Det beror på det upplägg hon har, där läsarens nyfikenhet kittlas från första sidan. Hon antyder att ”något” stort, viktigt, dramatiskt, tragiskt, skräckinjagande har hänt, men håller sedan läsaren på halster. Detta tillsammans med förmågan att skapa trovärdiga miljöer och karaktärer gör Moriartys böcker svåra att lägga ifrån sig.

Jämför jag Moriartys böcker är Öppnas i händelse av min död den som är mest spännande, Stora små lögner har bäst upplägg och Tre önskningar den roligaste, och är dessutom min personliga favorit.

Andras vänner når alltså inte upp till dessa böckers nivå men är fortfarande riktigt bra.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Moriarty slår till igen
Taggar:                                     

En reaktion på “Moriarty slår till igen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *