MÖRDARENS APA
Jakob Wegelius
Bonnier Carlsen, 2014
ISBN: 978-91-1-305033-1

Recensent: Andrea Zackrisson

Det var framsidan som lockade mig till att låna med mig Mördarens apa hem från biblioteket och jag hade inga större förväntningar på den. Det visade sig vara en bok som lämnade ett stort avtryck hos mig.

Mordarens_apa

Historiens berättare är gorillan Sally Jones, maskinist på lastskutan Hudson Queen. Hon och hennes vän, sjömannen som kallas för Chiefen, är strandsatta i Lissabon. Där blir de inlurade i en smugglingsaffär som slutar illa. Hudson Queen går under och Chiefen blir oskyldigt dömd för mordet på den skugglike Alphonse Morro.

För Sally Jones börjar en lång och svår kamp, både för sin egen överlevnad och för att rentvå Chiefen. Hon har mäktiga krafter emot sig. Krafter som till varje pris vill skydda hemligheterna som Morro tog med sig när han försvann i floden Tejos svarta strömvirvlar.

Detta är en fin berättelse om en fantastisk resa. Jag är så glad att det finns ungdomsromaner som den här, som bjuder på äventyr, resor och spännande miljöer, långt ifrån dagens verklighet. För en 2000-tals svensk ger den en inblick i andra sätt att leva och olika kulturer, samtidigt som den levererar lite historia.

Boken är rikt illustrerad. Fina illustrationer som kryddar berättelsen ytterligare. Romanen inleds med illustrationer över karaktärerna, så redan innan jag har hunnit börja läsa har jag fått en känsla av stämningen i boken och vad jag kan förvänta mig av den.

Det är alltid lika härligt att komma över sådana här pärlor.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Mördarens apa: en riktig pärla
Taggar:                                     

En reaktion på “Mördarens apa: en riktig pärla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *