FLICKAN MED PAPPERSBLOMMORNA
Maria Gustavsdotter
Isaberg förlag, 2013
ISBN: 9789176948750

Recensent: Andrea Zackrisson

Flickan_med_pappersblommornaFlickan med pappersblommorna är historien som börjar med att en flicka får en flaska med Kölnervatten, en lyx och en dröm för en fattig flicka under det tidiga 1800-talet. En väldoftande gåva från en man med baktankar leder rakt till döden.

Kvällen innan julafton ger sig Aurora ut i Uddevalla för att hämta en uppsättning pappersblommor som hennes moster beställt. De ska pryda familjens hem under julen. Tillverkningen av dem är den offentliga sysslan hos Mamsell Jonsdotter och hennes flickor, som i en strid ström söker upp henne för att tillbringa slutet av sina graviditeter hos änglamakerskan innan spädbarnen förs bort. Ovetande om detta blir Aurora indragen i mordgåta som började med en flaska Kölnervatten.

I Flickan med pappersblommorna får läsaren ännu en gång träffa Aurora Ekblad, en intelligent mamsell som trots sin ringa ålder har skinn på näsan och vågar gå emot de sociala normer som gäller i samhället. Den första boken om Aurora heter Flickan på kyrkogården, och om du inte läst den tycker jag att du ska börja med den. Flickan med pappersblommorna kan läsas fristående, men jag tycker att första boken i serien är bättre och ger läsaren en bättre bild av vem Aurora är.

Det jag gillar med Maria Gustavsdotters böcker är hur väl hon beskriver hur det var att leva förr, i alla samhällsklasser. I den här boken beskriver hon hur det kunde gå då en ogift kvinna blev gravid. Jag tyckte hon lyckas bra med att beskriva den maktlöshet och hopplöshet som kvinnan ställdes inför, och hur samhälletssyn på utomäktenskapliga barn och dess mödrar tvingade dem att ta till hemska lösningar för att kunna fortsätta leva ett dräglig liv.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Mord i 1800-talets Uddevalla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *