Karen Cleveland, som själv jobbar inom CIA, har skrivit en thriller om kontraspionage, hemliga meddelanden under parkbänkar och känslan att alltid vara bevakad. Framför allt handlar den dock om frågan om vem man kan lita på och om hela livet varit en lögn. Hon som inte vet är en spännande, snabb roman som är perfekt sommarläsning.

Hon som inte vet av Karen Cleveland. Norstedts, 2018.

CIA-analytikern Vivian kommer förväntansfull till jobbet. Hon har skapat en metod för att identifiera ryska agenter i USA. Idag ska hon ta sig in i en spions dator och förväntar sig att där hitta de fem spionerna som rapporterar till honom.

Och det fungerar! Hon ser en spegelversion av spionens dator, hittar en mapp med ordet ”Vänner” och där finns foton på fem personer, fem ryska agenter. Men ett av fotona är på hennes egen man…

Vivians hela liv ställs på ända. Hon börjar ifrågasätta allt. Kan hennes man Matt verkligen vara spion? De har varit tillsammans i tio år, har fyra barn tillsammans, är lyckliga. Har han lurat henne hela denna långa tid? Var deras möte verkligen så spontant som det verkade när det hände?

Vivian jobbar för CIA och vet vad hon måste göra ange honom. Men finns det kanske ursäkter för Matts beteende? Vad ska hända med familjen om Matt sätts i fängelse?

Vivian tar ett dåligt beslut och dras in i en härva hon inte vet hur hon ska ta sig ur. Och nu hotar de ryska spionerna hennes barn. Står Matt på hennes och barnens sida eller inte?

Spionroman där familjerelationer får ta plats

Miljön i Hon som inte vet utspelar sig å ena sidan i CIA-högkvarteret och ryska agenters krypin och å andra sidan i hemmiljö med matning, nattning, skjutsa till skola och barnläkare. Jag har läst ett par recensioner i brittisk och amerikansk press och det visar sig finna något slags nedlåtenhet mot boken på grund av det. Man ser det inte som en ”äkta” spionroman eftersom familjerelationerna tar plats. Detta anser jag vara upp över öronen fel. Ingen människa är en egen ö där arbete och familjeliv är helt avskilda från varandra. Men recensenterna verkar anse att Bond är den riktiga typen av spion.

Karaktären Vivian hamnar i ett dilemma där hennes eget privatliv kommer att falla i bitar om hon gör det hon borde göra, ange maken. Hon försöker hitta utvägar, kompromisser, och dras därmed in i en spiral där hennes problem blir större och större. Häri ligger spänningen i historien.

Vivian pendlar mellan sin yrkesroll och sin lojalitet mot man och barn. Det ger ett splittrat intryck. Men när man tänker på den situation hon befinner sig i är hennes ambivalens förståelig. I slutändan sitter man ändå där och undrar över hennes val, de är naiva. Och det är denna del av thrillern som stannar kvar i tankarna.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Moraliskt dilemma i spionmiljö: Hon som inte vet
Taggar:                                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *