MONSTER I GARDEROBEN
Johan Hilton
Natur & kultur, 2015
ISBN: 9789127134300

Recensent: Marika Mandrean

En biografi över Anthony Perkins, en filmanalys av Hitchcocks klassiska skräckfilm Psycho och en återblick över 1900-talets syn på homosexualitet. Allt detta återfinns i Johan Hiltons Monster i garderoben som är nominerad till årets Augustpris i kategorin Årets svenska fackbok.

Monster-i-garderobenI filmen Psycho söker en ung kvinna på flykt rum för natten på ett avsides beläget motell. Där möter hon den artige och blyge motellägaren Norman Bates. De får bra kontakt och allt verkar frid och fröjd. Norman berättar om sitt liv, hur han bor tillsammans med sin åldrande moder i kråkslottet på kullen bakom hotellet. Kvinnan drar sig tillbaka till sitt rum och tar en dusch. Och nu når vi scenen som är så ryslig att alla skräckfilmsregissörer sedan dess har försökt nå dess standard.

Kvinnan blir mördad, blodet flyter och hos mördaren anar man en kvinnoskepnad. Men allt är inte som det verkar och upplösningen är välkänd; Norman har en personlighetsstörning och har mördat sin mamma och går nu fram och tillbaka mellan rollerna som den trevlige Norman och den mordiska modern.

Anthony Perkins är skådespelaren som gestaltar den skrämmande rollen som Norman Bates och han gör det otroligt bra. Men saken är att han lyckas så bra att rollen kommer att identifiera honom för resten av hans karriär. Han kommer om och om igen att få spela psykopater med feminin karakteristik.

Samtidigt kämpar han med de de två roller han måste spela i sitt verkliga liv. I offentligheten är han Hollywoodstudions image av en snygg ungkarl som söker efter en kvinna att gifta sig och bilda familj med. Men privat är han homosexuell.

Årtiondet före Psycho kommer ut (1960) är i USA präglad av J Edgar Hoovers jakt på subversiva, där både ryssar och homosexuella anses vara farliga då de har ett eget ”språk” som möjliggör kommunikation utan upptäckt. Och man kan inte se på någon att personen är homosexuell så ”faran” finns överallt…

Johan Hilton har hittat kopplingen mellan tidens syn på homosexualitet och hur den tar sig uttryck i filmen Psycho. Han använder Anthony Perkins som exempel på hur samhällsinställningen kan forma ett liv. Smart! Och det är mycket intressant.

Det är dock en balansgång Hilton går när han ska hålla samman bokens olika inriktningar och behålla den röda tråden. Som läsare följer man med, men det känns tidvis splittrat. Hilton vill så mycket, har så mycket att säga att han helt enkelt tar med för många sidospår. Ett sådant exempel är när han berättar om rättsfall i Sverige.

Med det sagt är Monster i garderoben både en ögonöppnare och underhållande läsning. Och det kanske just för att den har hela tre olika teman.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Monster i garderoben

En reaktion på “Monster i garderoben

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *