Det är något visst med mänsklig ondska. Hur illa vi än tycker om det så kan vi inte låta bli att dras till historier om mänsklig grymhet. I alla fall kan jag inte det. Vad får en människa att döda en annan människa? Vad får en människa att döda flera av sina medmänniskor? Vad får en människa att äta en annan människa?

I Micael Dahléns bok Monster diskuteras bland annat dessa frågor. Dahlén har rest jorden runt för att träffa fem av världens mest berömda mördare. Det blir bland annat ett hembesök hos en japansk kannibal, en träff med den rara tanten som begravde sina offer i trädgården, och ett möte med den karismatiske Charles Manson. Alla har de mördat andra människor, på systematiska och brutala sätt. Och alla har blivit världsberömda för det de har gjort.

Dahlén fick idén till boken när han läste en tidningsartikel med rubriken ”Sluta skicka kärleksbrev”. Den handlade om en mördare som beklagade sig över att kvinnor han inte kände skickade massvis med kärleksbrev till honom där han satt i fängelset. Det faktum att kvinnor skickade kärleksbrev till en man de inte kände, och som dessutom var en mördare, skapade en mängd frågor hos Dahlén. Frågor som han vill ha besvarade.

Han kunde inte släppa tanken på detta fenomen och ju mer han läste på om mördare från världens alla hörn, desto mer ville han veta. Det gick inte att släcka törsten efter mer information om dessa människor, dessa monster. Till slut gav han sig ut på en världsomspännande resa för att träffa fem av dem.

Resultatet blev en riktigt intressant bok. Fakta om mördarna och citat från Dahléns intervjuer med dem blandas med författarens diskussioner kring människans dragning till det otäcka och det förbjudna. Jag sträckläste den här boken, suget att få höra om monstrens illdåd var så stort. Och även jag fann mig själv googla efter mer information om monstren…

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Titel: Monster
Författare: Micael Dahlén
Förlag: Månpocket
ISBN: 9789172322622

Monster av Micael Dahlén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *