Sedan Liane Moriarty slog igenom med Öppnas i händelse av min död har det blivit lite av en högtidsstund när en ny bok av henne ligger framför mig. Man vet att det kommer att vara en spännande historia, att man kommer att dra på munnen, och att man inte vill lägga boken ifrån sig förrän sista sidan är utläst. Det stämmer också helt och hållet på hennes senaste, En annan Alice.

En annan Alice av Liane Moriarty. Albert Bonniers förlag, 2018.

Alice vaknar upp på gymmet med oroliga ansikten som böjer sig över henne. Hon har tydligen slagit i huvudet när hon gjort ett avancerat hopp under passet. Det verkar jättekonstigt, tycker Alice. Varför är hon på ett gym? Hon hatar att träna. Och människorna som står runt henne verkar känna henne men för Alice är de fullständiga främlingar.

Ännu konstigare blir det när hon kommer till sjukhuset. Alice har precis fått veta att hon är gravid för första gången och är orolig för barnet. Men läkaren säger att hon inte alls är med barn men att hon måste ha fått barn tidigare för hon har ärr från kejsarsnitt!

Långsamt går det upp för Alice att hon tappat minnet när hon fick slaget i huvudet. Hon kommer ihåg allt från barndomen upp till trettioårsåldern. Men de senaste tio åren är helt raderade ur hennes minne.

Alice är alltså en främling i sitt eget liv. Hon förstår inte varför systern Elizabeth är så distanserad till henne. Och hennes man Nick som hon är så förälskad i … tydligen ligger de i skilsmässa!

För Alice blir det som att lägga pussel. Hon försöker navigera i den värld som tydligen är hennes samtidigt som hon försöker förstå den person hon blivit.

Hon tycker inte om allt hon ser, och hon vill desperat få tillbaka en del av det hon förstört de senaste tio åren. Men är det möjligt att göra om och göra rätt?

Går det att förutse vilken slags person vi kommer bli?

Liane Moriarty är duktig på att börja sina böcker explosionsartat, de tar avstamp i ett dramatiskt ögonblick som genast fångar läsarens intresse och kittlar nyfikenheten.

Trots att hennes böcker genremässigt är långt ifrån deckare och thrillers påminner upplägget lite om dem. Genom att läsaren får en inblick i denna första nyckelscen utan att känna till bakgrunden, ligger ett mysterium framför en. Man vill veta vad som lett fram till det och självklart också hur det kommer att gå.

Det finns två stora frågeställningar i En annan Alice. Den ena handlar om ifall vi någonsin kan förutse vilken typ av person vi kan komma att utvecklas till. Visst har vi en grunduppsättning av karaktärsdrag och barndomens erfarenheter. Men vad gör de händelser som sker under en tioårsperiod med oss?

Den andra är om det finns möjlighet att rätta till misstag vi gjort. Om vi har svikit personer, hur kan vi vinna deras förtroende igen? Och om vi sätter ett yngre jag mot ett äldre; kan vi välja de karaktärsdrag vi tycker om från de två och förkasta resten?

Ja, om man vill så finns det mycket i En annan Alice som man kan ta med till sitt eget liv och fundera lite över. Eller så kan man helt enkelt läsa den och njuta.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Möjligheten att göra om och göra rätt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *