I mars kommer bokåret igång på riktigt. I år ges det ut så mycket bra litteratur att jag kommer presentera mina favoriter i två olika inlägg. Först ut är mina favoriter bland den ”vuxna skönlitteraturen”.

Vildsvin av Hannah Lutz. Ges ut av Albert Bonniers förlag.
En gåtfull och stilsäker roman om djur och människor, uppbyggnad och förstörelse. 

Vildsvinen har spridit sig lavinartat i Småland, en gång var stammen praktiskt taget utrotad men nu är de överallt, bökar i trädgårdarna, intar skogarna och åkrarna. Industriskogarna runt Tingsryd är särskilt hårt drabbade. Till byn Hornanäs kommer Ritve för att försöka filma flocken som plöjer fram genom bygden. Ritve slår upp sitt tält i skogen, följer flockens spår och människorna som lever under dess herravälde. Kommunanställde Glenn, inflyttad från Malmö och ansvarig för den lokala kulturfonden, väcks om nätterna av vildsvinens framfart och tanken på den katastrof han är övertygad om ska komma. Och långt in i skogen ligger den gamla skolan Siggalycke, dit Mia har tagit med sin demente morfar i hopp om att han ska komma tillbaka från stumheten och till minnena, till den karismatiske rektorn Ivar Sandberg och den mytiska vildsvinssuggan Sigga.

Italienska nätter av Katherine Webb. Ges ut av Historiska media.
En ny roman av storsäljande Katherine Webb. 

Unga, osäkra Clare Kingsley reser genom södra Italien på väg till den lilla staden Gioia del Colle. Där väntar hennes make, arkitekten Boyd, som arbetar för en nyrik markägare. Men när Clare stiger av tåget drabbas hon genast av onda aningar. Innan sommaren är slut kommer hjärtan att krossas, våldsam fiendeskap gro och skakande sanningar att avslöjas.

Andras vänner av Liane Moriarty. Ges ut av Albert Bonniers förlag.
En grillkväll, sex ansvarsfulla vuxna, tre gulliga ungar och en liten hund. Vad skulle kunna gå fel?

Clementine och Sam har det bra tillsammans. De har två små döttrar, Sam har just börjat på sitt drömjobb och Clementine som är cellist förbereder sig inför en av sitt livs viktigaste provspelningar. Clementine och den mer reserverade Erika har varit vänner sedan de var små. De känner varandra utan och innan men hamnar ofta på kollisionskurs med varandra. Så när Erika nämner att de alla blivit inbjudna till en grillkväll hos grannarna Vid och Tiffany, som med all säkerhet kan lätta upp stämningen, tackar Clementine och Sam ja på en gång. Det blir en kväll som får livet att ta en annan riktning. Och efteråt kan ingen av dem sluta undra: Vad skulle ha hänt om vi inte hade gått dit?

Blybröllop av Sara Paborn. Ges ut av Brombergs bokförlag.
En humoristisk och vass skildring av en mogen kvinnas väg till frihet.

Irene Hussvig är bibliotikarie i en småstad och gift med kabeldragaren Horst. Efter ett långt äktenskap fyllt med ständiga pikar och sarkasm, har Irene fått nog av sin man. Hon bestämmer sig för att göra sig av med honom för gott. Med hjälp av en gammal kista med blytyngder som hon ärvt av sin mamma, påbörjar hon sin resa från tyst mus till amatörkemist med dödliga kunskaper om gifter.

Nordisk mytologi av Katarina Harrison Lindberg. Ges ut av Historiska media.
Nordisk mytologi från A till Ö fyller ett tomrum i den svenska bokfloran.

De flesta böcker som berör ämnet syftar till att ge läsaren långa skildringar av sagor och myter, eller till att fördjupa sig inom enstaka detaljer rörande religionen. Katarina Harrison Lindberghs nya bok är en vetenskapligt uppdaterad, grundlig, lättläst genomgång av den nordiska mytologins och sagans persongalleri och begreppsvärld. I boken skildras allt från flodnamn i eddadikter till skrönor om guden Tor. Här ryms hjälten Beowulf vid sidan om sjörövaren Bemune och de obehagliga bergborna. Här ges utrymme åt den danska kungadottern Signe och hennes tragiska kärlekshistoria med Hagbard. Här samsas skaldemjödet med Odens spjut Gungner och bärsärkar med Iduns äpplen. Det ger en inblick i hur folk långt före oss tänkte och trodde, hur de berättade sagor och beskrev världen.

Tiden är inte än av Elin Boardy. Ges ut av Wahlström & Widstrand.
I en tid då många människor tvingas på flykt blir denna medeltida berättelse märkligt aktuell. 

Sverige, cirka 1350. Europa ligger i ruiner, digerdöden härjar och har på bara några år utplånat en tredjedel av befolkningen. En kvinna lämnar allt bakom sig och flyr ut ur landet, för att möta sitt öde. Detta är början på en vandring som blir mycket lång, då den kanske inte har något annat mål än bort. En flykt som tar henne genom ett både rättslöst och ödelagt landskap, till platser där folk alltjämt lever, och försöker överleva. Till pestläkarna, gycklarna, hororna, änkorna, de föräldralösa. Hon får möta såväl vänlighet som illvilja.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Mina favoriter bland marsböckerna

En reaktion på “Mina favoriter bland marsböckerna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *