Nytt år, massor med nya böcker på gång. Det blir en fin början på årets utgivning. Bland annat ges fjärde delen i Maria Gustavsdotters serie om prästdöttrarna under stormaktstidens Sverige ut. Jag har älskat de tre första delarna och ser fram emot att nu läsa om Ylva. Bland mina favoriter finns även några thrillers som verkar väldigt spännande.

Min syster av Michelle Adams. Ges ut av Lind & co.
En psykologisk thriller om mörka familjehemligheter. Irini lämnades bort av sina föräldrar när hon var tre år gammal. Trots att hon i hela sitt liv har försökt intala sig själv att hon inte behöver dem, gnager frågorna någonstans djupt inom henne: Varför övergavs hon? Och varför fick hennes äldre syster Elle stanna? Då Elle hör av sig med nyheten om att deras mamma dött går Irini motvilligt med på att återvända till familjens egendom i Skottland. Men det blir inte någon enkel familjeåterföring. Vem är egentligen Elle? Irini dras till sin karismatiska syster, samtidigt som hon är livrädd för den makt som Elle tycks ha över henne. Irini tränger allt djupare in i familjens giftiga härva av hemligheter och inser snart att deras förflutna är mycket mer komplicerat än hon trott, och att hennes framtid hänger på att hon lyckas avslöja sanningen om varför hon en gång lämnades bort.

Floden om natten av Erica Ferencik. Ges ut av Printz publishing.
En mörk historia med fantastiska miljöer och starka karaktärer som tar ordet bladvändare till en helt ny nivå. Winifred Allen behöver verkligen en semester. När hennes bästa tjejkompisar planerar en adrenalinfylld resa till Maines vilda skogar ser hon ingen anledning till att inte tacka ja. Tillsammans med en snygg guide ger sig tjejerna iväg, med en plan om att pröva på forsränning i den amerikanska vildmarken. Men den vackra natursemestern förvandlas snart till en mardröm: en fruktansvärd olycka gör att gänget förlorar sin flotte och allt som de behöver för att klara resan. Plötsligt är de ensamma, med endast hemligheter och livslånga lögner som sällskap. Och när mörkret faller kryper obehagligheterna fram. Vad döljer egentligen floden om natten?

Ylvas bok av Maria Gustavsdotter. Ges ut av Historiska media.
Fjärde delen i serien Prästdöttrarna.  Den vackra Ylva Olofsdotters äktenskap är svalt och barnlöst, och arbetet på gården lämnar Ylva till pigan Brita att sköta om. När socknens präst plötsligt dör under en predikan börjar det skvallras i bygden. Vem var häxan som han skulle peka ut ögonblicket innan han föll ihop?

Den stora utställningen av Marie Hermansson. Ges ut av Albert Bonniers förlag.
Några människor vars öden knyts samman på ett sätt de aldrig hade kunnat förutse. Den 8 maj 1923 invigs Jubileumsutställningen i Göteborg. På plats finns den unga journalisten Ellen, men också polisen Nils. När ryktet sprids att Einstein ska hålla sin Nobelföreläsning på utställningen sätts plötsligt hotfulla antisemitiska krafter i rörelse.

Aldrig mer av Sara Larsson. Ges ut av Norstedts.
Tre människor och tre öden vävs samman i denna högaktuella roman om kvinnor som utnyttjas i prostitution i Sverige och Europa. 16-åriga Andreea från Bukarest hoppas att livet ska bli bättre i Spanien, men det visar sig vara en mardröm. Hon hålls fången i en liten lägenhet och säljs upprepade gånger av hallickar. När hon så småningom hamnar i Sverige bestämmer hon sig för att aldrig mer bli utnyttjad. Oavsett konsekvenserna. Terapeuten Patrik finns på plats då en man grips för att ha plockat upp en minderårig flicka på Malmskillnadsgatan. Han nekar till brott. Patrik blir snart övertygad om att mannen talar sanning. Men varför plockade han då upp flickan? Ted har i många år köpt sex under sina arbetsresor till Stockholm. En kväll räcker hans fru över ett lila kuvert som har kommit med posten. Innehållet i kuvertet visar att någon vet vad Ted håller på med, och vill tvinga honom att börja ta ansvar för sitt handlande.

Nordisk fauna av Andrea Lundgren. Ges ut av Natur & kultur.
Sex noveller av författaren till Glupahunger. Ett tåg stannar på spåret mitt i natten och en ensam kvinna kliver ut genom de öppna dörrarna, följer ropet ur den djupa skogen. De sex novellerna i Nordisk fauna befolkas av djur: rävar, blåvalar, gäddor, katter, fåglar. Och människor, som alla längtar efter förvandlingen.

 

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Mina favoriter bland januariböckerna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *