2017 har hittills varit ett bra bokår. Jag har läst många bra böcker och det har kommit ut många fler intressanta som jag hoppas hinna läsa framöver. Jag har tittat tillbaka på vad jag läst hittills i år och listat de tio böcker jag har, av olik anledningar, tyckt bäst om. Det är en blandning av nyutgivet och sådant som är några år gamla.

Mina tio favoritböcker bland dem jag läst hittills i år:

1. Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty
2. Duktiga flickors revansch av Birgitta Ohlsson
3. Nerverna av David Nyman
4. Rabbit Hayes sista dagar av Anna McPartlin
5. Den gyllene hårnålen av Maria Gustavsdotter
6. Kleptomania av Kristina Hård
7. The Girl in the Blue Coat av Monica Hesse
8. Ordbrodösen av Anna Arvidsson
9. Det är något som inte stämmer av Martina Haag
10. Hon bad om det av Louise O’Neill

Öppnas i händelse av min död läste jag ut för bara någon vecka sedan och är utan tvekan den bok som fångade mig mest under tiden jag läste den och som lämnat ett stort intryck efteråt.

Duktiga flickors revansch sticker ut på listan på flera sätt. Dels för att det inte är en skönlitterär bok, dels för hur starkt jag kunde identifiera mig med och hålla med om det budskap som Ohlsson för fram i boken. Detta är en viktig feministisk bok!

De bästa ungdomsböckerna jag har läst under det första halvåret är The Girl in the Blue Coat och Ordbrodösen. Den förstnämnda är inte utgiven på svenska, än, men språket är enkelt och den går att köpa online. Kolla också om den finns på ditt närmsta bibliotek! Jag har precis läst ut den och har inte hunnit recensera den än, men det är en stark berättelse från andra världskriget.

De största positiva överraskningarna i år är David Nymans Nerverna. Att detta är Nymans debut är jag sjukt imponerad av. Hela romanen osar livserfarenhet, som om det är skriven av en person som befinner sig i slutet av sitt liv, men i själva verket är Nyman inte ens 35 år.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Min topp tio – so far

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *