Det-som-inte-dodar-ossAtt David Lagercrantzs fortsättning på Stieg Larssons Millenniumböcker toppar i den senaste försäljningsstatistiken är knappast någon överraskning. Det som inte dödar oss var definitivt höstens snackis och ett mer upphaussat boksläpp är det svårt att hitta.

Diskussionen svallade och ämne efter ämne togs upp. Det började med den moraliska aspekten. Stieg Larsson gick tyvärr bort, och det innan hann fick uppleva vilken succé hans böcker blev. Att fortsätta sälja böcker på historien om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander genom att hyra in en annan författare sågs som krasst och pengahungrigt. Stieg Larssons efterlevande gick ut och gav förlaget sitt stöd men vad hjälper det när dessa arvingar äger rättigheterna och också tjänar på det hela.

När detta ämne uttömts började journalisterna skriva om hemlighetsmakeriet inför publiceringen. Boken släpptes samtidigt i många delar av världen och förlaget menade att alla skulle få information om boken samtidigt. Journalister men även David Lagercrantz hamnade dock i kläm då intervjuer bokade före boksläppet blev knapphändiga då boken inte kunde diskuteras.

Men till slut kom då Det som inte dödar oss, den av många läsare efterlängtade fjärde boken i Millenniumserien, till bokhandlarna. Och efter det har det faktiskt varit ganska tyst. Över lag har det inte varit några stora rubriker eller skandaler, recensionerna generellt varken fyllda av lovord eller av hård kritik.

Jag har själv inte läst boken än så jag kan inte komma med min egen uppfattning. Jag vet dock att David Lagercrantz är mycket språkligt kompetent och att han vet hur man lägger upp en historia på ett spännande sätt. Det jag tänker mig kan hämma honom är att han skriver i skuggan av en annan. Jag är nyfiken på om han försöker härma Stieg Larssons röst eller om han skapar sin egen. Eller i värsta fall, om det blir ett mischmasch av båda.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Millennium 4 – Höstens snackis

En reaktion på “Millennium 4 – Höstens snackis

  • 19/10/2015 kl. 18:44
    Permalänk

    Jag är absolut en av dem som tyckte att Lagercrantz gjorde ett bra jobb och jag gillade storyn riktigt mycket.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *