Mercurium

År 1806 anländer Metta Fock Ridderbielke till Marstrand och Carlstens fästning, anklagad för giftmord. Isolerad i fästningen på den karga skärgårdsön ska hon stanna tills hon erkänner eller går under – vilket som kommer först. Utan möjlighet till kontakt med omvärlden, utan vare sig penna eller papper, börjar hon brodera. Ord för ord tar en förtvivlad nådeansökan form.

Tvåhundra år senare hålls en storslagen maskerad på fästningen. Gräddan av Sveriges societet är där, och innan kvällen är över har två personer mist livet. Men portarna har hela tiden varit stängda och bevakade, ingen utomstående kan ha tagit sig in – eller ut. Finns mördaren någonstans bland de 140 gästerna? Kriminalkommissarie Karin Adler kallas till platsen och pusslandet kan börja …

Sann historia

Mercurium är till viss del baserad på en sann historia. Metta Fock är den enda kvinnliga fånge som någonsin har suttit på Carlstens Fästning. Hon anklagades för att ha giftmördat sin man och två av sina barn, och efter en långa och utdragna rättegången dömdes hon till att sitta ”på bekännelse”, vilket innebar att hon skulle sitta fängslad tills hon erkände sina brott eller helt enkelt dog. Efter att ha suttit fängslad i två år dömdes hon till att få ena handen avhuggen, halshuggning och brännas på bål. Avrättningen utfördes den 7 november 1810 på Fägredsmon i Västergötland.

Berättelse om Metta och hennes öde varvas i boken med nutid och de fiktiva karaktärerna som undersöker det moderna mordet på dagens Marsstrand. Den moderna delen av boken finner jag ointressant, jag vill bara läsa mer om Metta och hennes öde. Den påhittade historien är grå och tråkig i jämförelse.

Om detta bara hade varit en bok om Metta så hade den varit fantastisk. Ann Rosman skildrar de historiska händelserna på ett mycket snyggt sätt: levande och verklighetstrogna karaktärer, och fin känsla i språket. Tyvärr är de delarna i boken så bra att det fiktiva mordet och händelserna runt det inte kommer upp till samma nivå.

Metta Focks öde är verkligen fascinerande. Då hon inte hade penna eller papper att skriva på när hon satt fängslad, broderade hon istället sin nådeansökan. Broderierna finns idag på Nordiska muséet.

Broderi av Metta Fock

Titel: Mercurium
Författare: Ann Rosman
Förlag: Ponto Pocket
ISBN: 9789174750669

Mercurium av Ann Rosman

3 reaktion på “Mercurium av Ann Rosman

 • 21/02/2013 kl. 15:40
  Permalänk

  Har tre vöcker av Rosman som jag ännu inte läst. Gillar jag dem så köper jag nog även denna!

  Svar
  • 21/02/2013 kl. 17:06
   Permalänk

   Historien om Metta Fock är verkligen gripande, och Ann Rosman har använt sig av en sann berättelse på ett mycket spännande sätt. Så om du gillar de andra kommer du säkert gilla Mercurium också.

   Svar
 • Pingback: Ann Rosman – Mercurium | Books ABC

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *