När är det egentligen ”ok” att sluta läsa en bok? Hur många sidor måste jag ha läst eller hur långt in i berättelsen måste jag ha kommit innan jag kan bilda mig en bra uppfattning om boken? Jag tycker inte att det finns någon ”rätt” tidpunkt att ge upp om en bok, utan att det är upp till varje person att avgöra när hon känner att boken inte är för henne.

I min recension av Stephen Kings Doktor Sömn erkände jag att jag faktiskt inte hade läst ut boken, att jag gav upp mitt i. Det faktum att jag trots det valde att recensera boken (och ge den dålig kritik) väckte lite irritation bland några av bloggens läsare. För mig var det självklart att jag skulle recensera boken, det fanns ju faktiskt en anledning till att jag valde att inte läsa ut den. Jag hade inte en tanke på att avstå från att skriva om den, och började fundera på detta med att läsa, eller rättare sagt inte läsa, böcker.

When_do_you_abandon_a_book

Jag kommer aldrig att tvinga mig att läsa en bok till slutet om jag känner att den inte ger mig något. Ett språk som inte tilltalar mig, platta och tråkiga karaktärer, eller en story som inte intresserar mig är några av de saker som kan få mig att lägga ner läsandet av en bok. Min tid räcker inte till att läsa alla de böcker som jag vill läsa, så varför skulle jag då slösa bort tiden på romaner som inte visade sig vara så bra jag hoppats på? Jag har inget behov av att tvinga mig igenom en hel bok bara för att kunna säga att jag läst ut den.

För det är inte hur romanen slutar som är det viktigaste. ”Historien kanske ändrar riktning och tar sig mot slutet” är ett bra argument, men om jag inte får ut något av berättelsen på vägen dit vill jag inte slösa bort min tid med att chansa på att jag får ut något av romanens sista sidor. Det finns alldeles för många andra intressanta böcker som jag hellre lägger min tid på.

I många fall ger jag romaner en andra chans. Det kan vara så att jag inte gillar en bok första gången på grund av en enkel grej som att jag helt enkelt inte var på rätt humör, eller att jag läst för många liknande böcker under en kort tid. Exempel på en sådan bok är Cirkeln, som jag inte alls gillade första gången men älskade när jag valde att läsa om den. Några romaner som jag gav mig på första gången i tonåren och inte gillade då, uppskattar jag nu när jag är äldre. Sedan finns det de böcker som jag vill tycka om, men som jag motvilligt har tvingats erkänna att jag inte gillar. Ett bra exempel på det är Sagan om Ringen.

Och så till ett annat, väldigt boknördigt, problem som uppstår när en bok inte blir utläst: ska den föras upp på listan över lästa böcker eller inte? Jag brukar göra så här: om jag bara läst ett fåtal sidor eller känner att jag inte har fått en ordentlig uppfattning om berättelsen, men stör mig på språket, så för jag inte upp den i min läsdagbok. Om jag däremot har läst en majoritet av boken, kan redogöra för vad den handlar om och fått en känsla för vilka karaktärerna är, så skriver jag upp den med en notering om att jag inte har läst ut den.

Hur brukar ni göra? Tycker ni det är ok att lägga ner en bok eller måste ni alltid läsa hela?

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Måste jag läsa ut boken?

7 reaktion på “Måste jag läsa ut boken?

 • 04/04/2014 kl. 07:59
  Permalänk

  Jag har femtio sidor som riktmärke. Ofta har jag då fått en känsla för berättelsen och språket och om jag inte gillar det jag läser lägger jag ner den boken. Vissa undantag finns naturligtvis. Har jag läst, säg halva boken, skriver jag också om den på bloggen. Det måste ju vara tillåtet att blogga om sådant man inte gillar och få tala om varför man inte gillar det.

  Svar
  • 04/04/2014 kl. 14:28
   Permalänk

   Precis så tänker jag, att man ska skriva vad man tycker om en bra, vare sig den är bra eller dålig. Bloggen hade ju blivit tråkig om det var idel hyllningar hela tiden…
   /Andrea

   Svar
 • 04/04/2014 kl. 10:19
  Permalänk

  Jag tror jag hör till dem som läser ut den ändå.. Ex. läste jag wolf hall, som ju har fått jättebra recensioner men personligen tyckte jag den var gräslig.. jag borde kanske slutat efter 50 sidor för jag kände att den var urtråkig, men jag ”läste`´ ut den ändå. Jag tittade på sidorna i princip.. 300 sidor tog slut på en timme haha. Det hände ändå inte så mycket så man hann med ändå;)

  Svar
  • 04/04/2014 kl. 14:26
   Permalänk

   Det är ju ett bra tips, att skumläsa se sista sidorna. Då får man i alla fall ett hum om hur historien utvecklar sig.
   /Andrea

   Svar
 • 04/04/2014 kl. 16:47
  Permalänk

  Det är absolut okey att lägga undan en bk om man av någon anledning inte tycker om den. Varför ödsla tid på något dåligt.

  Svar
 • 04/04/2014 kl. 21:34
  Permalänk

  Om jag uppfattar en bok som dålig (taskigt språk, fånig intrig) ger jag den max 75 sidor. Böcker som börjar segt, men där jag misstänker att de ändå kommer att ge ngt läser jag oftast ut. Och ofta ger de ngt. Däremot bloggar jag sällan om dem jag inte läser ut. Vill jag inte lägga tid på att läsa dem, vill jag oftast inte lägga tid på att blogga om dem heller.

  Svar
 • Pingback: Sammanfattning april 2014 | Bibliophilia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *